Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

Wat als seks niet meer lukt voor jou of je partner? Seksuoloog Alfons Vansteenwegen over seksualiteit en intimiteit op latere leeftijd

zo 12 nov. - 11:33

Een relatie die een leven lang duurt: geen gemakkelijke opgave. Maar niet onmogelijk volgens seksuoloog en relatietherapeut Alfons Vansteenwegen. In zijn nieuwe boek 'Verbonden blijven' vertelt hij over wat je kan doen om een leven lang een duurzame relatie te hebben. "Seksualiteit is ook op latere leeftijd nog belangrijk"
Alfons Vansteenbergen
© VRT

Wat is de invloed van tijd op je relatie? Dat is een van de centrale vragen in het nieuwe boek 'Verbonden blijven' van seksuoloog en relatietherapeut Alfons Vansteenwegen. "Ouder worden, betekent dat er heel wat dingen moeilijker worden", vertelt Vansteenwegen in 'Touché'. "Samenleven met iemand vraagt geduld. Als je ouder wordt, komt daar nog een ander soort geduld bij: geduld met jezelf."

Ouder worden is niet alleen je partner verdragen, maar ook jezelf.

— Alfons Vansteenwegen, 12 november 2023

"Je moet niet alleen je partner verdragen, maar ook jezelf. In die zin wordt het dus niet gemakkelijker. Daar komt nog eens bij kijken dat je ouder wordt op je eigen tempo. En dat is niet noodzakelijk hetzelfde tempo als dat van je partner. Het kan zijn dat je partner sneller aftakelt dan jijzelf. Maar de evolutie van het lichaam is wel iets dat je doormaakt met twee."

Seksualiteit op latere leeftijd

"Seksualiteit is je hele relatie lang belangrijk. Op latere leeftijd dus ook", benadrukt Vansteenwegen. "Maar lichamelijke veranderingen zorgen dat de seks vertraagt. Het loopt minder makkelijk. Je lichaam wil niet meer mee. En op een bepaald moment stopt het."

"Seks beleef je met twee, maar voor de een zal het vroeger niet meer lukken dan voor de ander. Daar wordt in de handboeken van de seksuologie te weinig over geschreven. Seks zal uiteindelijk niet meer lukken. Wanneer? Dat is verschillend voor iedereen. Dus ook voor jou en je partner. Het stopt vroeger voor een van de twee."

Seks vertraagt, en stopt uiteindelijk voor de een vroeger dan voor de ander

— Alfons Vansteenwegen, 12 november 2023

"Je moet erover praten. Duidelijk maken aan je partner dat het niet meer lukt. Seksualiteit is bindend, maar gelukkig kan je elkaar ook plezieren op andere manieren. Seks kan ook bestaan uit knuffelen, strelen of masseren. Zo, geef je ook lichamelijk plezier aan elkaar. Maar seksualiteit vermindert nu eenmaal als je ouder wordt"

Intimiteit: de basis van een duurzame relatie

"Om elkaar aantrekkelijk te blijven vinden, moet je blijven praten. Zeggen wat er vanbinnen speelt. Het belangrijkste criterium van een relatie is altijd opnieuw vertellen wat erin je omgaat. Luisteren naar elkaar. Meeleven met je partner. Zo ontstaat er intimiteit."

"Als je ouder wordt, zijn er een hoop dingen niet meer evident. Maar er zijn gelukkig ook aspecten die sterker worden. Je bent vertrouwd met elkaar. Je kan elkaar beter inschatten en voorspellen. En dat is juist een rijkdom. Lotsverbondenheid is een rijkdom."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet