Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Wat als zij een hoger diploma heeft dan hij?

ma 13 nov. - 0:21

Als er bij jonge koppels een verschil in opleiding is, dan is het meestal de vrouw die een beter diploma heeft. Dat zeggen sociologen. En dat ziet Rika Ponnet ook steeds vaker in haar praktijk. Meer nog: ze vindt het een positieve trend.
Rika Ponnet

“Single vrouwen die hoogopgeleid zijn hebben het moeilijk om een partner van hetzelfde opleidingsniveau vinden” zegt relatiebemiddelaar Rika Ponnet in Nieuwe Feiten. Voor het merendeel is dat nochtans wel het verlangen, maar men hangt er niet meer aan vast zoals vorige generaties.

“Tegenwoordig reduceren jonge mensen ‘de andere’ niet meer tot een economische identiteit” zegt Ponnet.  Vroeger was dat wel zo, en dat was ook logisch: er waren vooral relaties met een kostwinnersmodel, waarbij de vrouw financieel afhankelijk was van haar man. Vandaag zien we meer en meer een overlegmodel in relaties, waarbij we het niet meer zo belangrijk vinden wie nu voor wat zorgt in een relatie.

Maar kan een advocate wel over haar werk praten met een bouwvakker? “Dat vindt niet iedereen zo belangrijk” zegt Ponnet. En zelfs als je allebei een hoog diploma hebt, is dat niet altijd een garantie. Denk maar aan koppels waarbij de ene industrieel ingenieur is en de andere advocaat. Misschien hebben zij elkaar ook niet zoveel over het werk te vertellen?

En wat dan met gespreksonderwerpen zoals literatuur en kunst? “Dat alleen maar mensen met een diploma interesse hebben in die domeinen is een cliché” zegt Ponnet “Het maakt ook niet altijd de essentie van een relatie uit.”

Naar mijn ervaring is het zo dat het vooral op een emotioneel niveau goed moet zitten tussen mensen. Daar moet men een vorm van evenwicht en gelijkwaardigheid ervaren.

En wil een doorsnee bouwvakker zelf wel een advocate of een directrice als partner? “Een aantal onder hen zal zich daar niet goed bij voelen” zegt Ponnet.  Toch draait het niet zozeer om diploma’s en inkomens in een relatie, wel over het gevoel van zelfwaarde dat mensen hebben. Zo kent Ponnet een garagist en een advocate die een koppel zijn. “Maar hij is een heel handige man die zich heel goed voelt, en zij respecteert hem ook bijzonder. Zo zie je dat dat een heel mooie combinatie kan zijn. Hij staat naast haar, niet onder haar.”

“Ik vind dit een positieve trend”, besluit Ponnet.

Het is heel lang voor vrouwen zo geweest dat het economische een hoofdmotief voor een relatie was. Nu ligt het accent veel meer op de persoonlijkheid van de andere.

Beluister het integrale interview:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet