Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Wat gebeurt er met jouw gift aan Syrië-Turkije 1212?

ma 6 mrt. - 8:50

Op maandag 6 maart bundelden verschillende radiozenders de krachten om Consortium 12-12 te steunen, na de aardbeving in Turkije en Syrië. Onder de noemer 'People help the people' zamelden alle Vlaamse radiozenders samen geld in door verzoekplaten van luisteraars te draaien. Maar wat gebeurt er daarna met al het ingezamelde geld? De Inspecteur van Radio 2 zocht het uit.
Geld
© Christian Dubovan (Unsplash)

Hoe wordt jouw geld verdeeld?

Het Consortium 12-12 is geen goed doel op zich. Het een samenwerking tussen zeven goede doelen: Caritas International België, het Belgische Rode Kruis, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam België, Plan International en UNICEF België.

Al het geld dat wordt ingezameld, wordt over de verschillende organisaties verdeeld. Maar niet elke organisatie zal evenveel geld ontvangen. De verdeling gebeurt op basis van een verdeelsleutel. Die wordt jaarlijks berekend op basis van het aantal giften dat elke organisatie ontvangt en de kosten die ze maken voor de fondsenwervingen. De huidige verdeling: 

·  Belgische Rode Kruis: 30%

·  UNICEF België: 22,78%

·  Plan International België: 14,52%

·  Oxfam België: 12,66%

·  Caritas International: 8,18%

·  Dokters van de Wereld: 6,16%

·  Handicap International: 5,70%

Wat gebeurt er met mijn geld?

Eens het geld over de organisaties verdeeld is, zullen zij er concrete hulp mee bieden. Elke organisatie heeft een eigen expertise en zal werken rond bepaalde noden in het rampgebied. Dat kan van gaan van het opvangen van vluchtelingen en dringende gezondheidszorg tot voedselbedeling of psychosociale begeleiding.

Uiteraard hebben de NGO’s ook werkingskosten. Dus een deel van het ingezamelde geld gaat naar kosten van de organisatie zelf. Dat kan bijvoorbeeld IT, personeelskosten en communicatie zijn. De goede doelen van het consortium communiceren daar open over. Rode Kruis Vlaanderen laat weten dat bij hen zo’n 12 procent van het ingezamelde geld naar werkingskosten gaat.

Voor elke 40 euro die wij ontvangen van het consortium 12-12 gaat er 37 euro naar de hulpverlening.

Waar kan ik geld storten?

Wie een gift wil doen, kan terecht op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 of online via 1212.be.

Is mijn gift fiscaal aftrekbaar?

Wie de actie wil steunen, kan een gift vanaf 40 euro aftrekken van zijn belastingen. Je krijgt een belastingvermindering van 45 procent. Concreet: als jij 40 euro stort, dan krijg je een belastingkorting van 18 euro. Er is ook een bovengrens. Het totale bedrag van giften waarvoor je korting kan krijgen is ofwel 10 procent van het totale netto-inkomen, ofwel 392.200 euro.

Je hebt daar uiteraard alleen recht op als je ook effectief belastingen betaalt. De fiscale regeling voor giften is een belastingvermindering. Die wordt alleen toegepast wanneer je geld verschuldigd bent aan de fiscus. Maar als je geen belastingen moet betalen, krijg je ook geen korting. 

Je krijgt ook niet de volle 45 procent als je wettelijk samenwoont of getrouwd bent en als één van de partners een laag of geen inkomen heeft.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet