Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Wat is "salafisme"? Rudi Vranckx legt uit

wo 8 feb. - 10:28

Het OCAD waarschuwt in een rapport voor de groeiende invloed van één bepaalde strekking in de islam in ons land, meer bepaald het salafisme. Maar waar staat die variant van de islam precies voor? Rudi Vranckx legt een en ander uit.
Wat is "salafisme"? Rudi Vranckx legt uit

"In dit geval wordt met het salafisme het wahadisme bedoeld. Dat is een vroege vorm van de islam, die teruggaat tot de beginperiode in de zevende eeuw na Christus", zo legt Vranckx uit bij Linde Merckpoel op Studio Brussel.

"Aanhangers willen teruggrijpen naar alles zoals het toen was, in die eenvoudige vorm. De Koran moet letterlijk genomen worden, zonder enige evolutie of interpretatie. Salafisten zijn ervan overtuigd dat dit ook de leefregels moeten zijn in de tijd en maatschappij waarin we nu leven."

Zo volgen aanhangers van het salafisme onder meer enkele strikte kledingvoorschriften. "Als je de regels aanvaardt, moet je je vuist onder je kin houden om af te meten hoelang je baard exact moet zijn. En je zou een broek moeten dragen die tot boven de enkels komt", zegt Vranckx.

Is er een link met IS?

In welke mate zijn het salafisme en terreurorganisatie IS aan elkaar gerelateerd? "Radicale salafisten plaatsen zich de facto buiten onze maatschappij, en willen in een afgezonderde gemeenschap leven volgens hun eigen regels. Je ziet dat hierin een voedingsbodem schuilt voor radicaliserende jongeren: zij gaan zich voor hun eigen levenswijze ook meer en meer baseren op de oude islamregels."

Dat die extreme islamvorm in verschillende landen meer ingang vindt, verklaart Vranckx door de grote (financiële) steun die Saudi-Arabië biedt. "Al decennialang investeren ze veel geld om het wahabisme internationeel meer verspreid te krijgen. In ons land krijgen ze voet aan de grond, omdat België dit in se toelaat. Een officiële vorm van de islam bestaat hier niet, in andere landen wel", aldus Vranckx. "Op een moment van grote ontreddering binnen de moslimgemeenschap slaan dat soort straffe taal en duidelijke regels natuurlijk aan."

Vormt dit een bedreiging voor ons land?

In welke mate deze "kwalijke evolutie" zoals Vranckx ze noemt effectief een bedreiging vormt voor ons land, is minder duidelijk. "We moeten in elk geval meer inzetten op het ondersteunen van een collectieve Europese islam, die op maat is van onze huidige manier van leven en onze westerse normen en waarden. Dat laat het OCAD ook uitschijnen", besluit hij.

Bron: deredactie.be

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet