Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Wat is schuldig verzuim? En hoe ver moet je gaan om iemand te helpen?

do 22 aug. - 0:00

Nu de onderzoeksrechter heeft besloten de 3 vrienden van de man die in Blankenberge is verdronken aan te houden, rijst de vraag of de 3 meer hadden moeten doen om hun vriend te helpen. Volgens advocaat Walter Damen is het in ieder geval niet onlogisch dat het parket de zaak onderzoekt. "Zelfs wanneer je dronken bent, ben je nog altijd volledig verantwoordelijk voor je daden", zegt hij in De Wereld Vandaag.
Foto: in Blankenberge worden 3 mensen verdacht van schuldig verzuim nadat hun vriend was verdronken Foto: Junior Verbeeke
© Junior Verbeeke

De 3 vrienden van de Bulgaarse man die maandagnacht verdronk in Blankenberge zijn aangehouden voor schuldig verzuim. Volgens de onderzoeksrechter hebben ze onvoldoende gedaan om hun vriend te helpen. Het viertal had maandagavond veel gedronken en wilde op het strand slapen. De Bulgaarse man besloot nog even te zwemmen in de zee. Zijn vrienden lieten de man begaan, en zijn zelf in slaap gevallen op het strand.

Dat het parket de feiten nu onderzoekt, is logisch volgens advocaat Walter Damen. "Als je stomdronken naar het strand gaat, en je ziet je vriend in zee gaan, zal men veronderstellen dat je de hulpdiensten moet bellen, omdat je ook wel moet weten dat die persoon in ernstig gevaar is", vertelt de advocaat in De Wereld Vandaag.

Dat de 3 vrienden zelf ook dronken waren, maakt volgens meester Damen niet veel uit. Want ook wanneer je dronken bent, ben je nog altijd volledig verantwoordelijk voor je daden. "Mensen denken wel eens: 'ik was dronken, ik weet het allemaal niet meer dus ik kan niet verantwoordelijk zijn', maar dat is dus niet zo."

'Wetens en willens' niet geholpen?

Het grote discussiepunt in deze zaak zal volgens meester Damen zijn of de 3 vrienden 'wetens en willens' hun vriend niet hebben geholpen. "Je moet vaststellen dat iemand in gevaar verkeert, en je moet dan ook beslissen om daar niets mee te doen. De grote discussie hier is of men op dat moment heeft gezien dat iemand in groot gevaar verkeerde." 

"De redenering van het parket en de onderzoeksrechter zal zijn dat als je naar het strand gaat en je je vriend stomdronken in het water ziet gaan, je op dat moment weet dat die ernstig gevaar kan lopen. En dan had je eigenlijk de politiediensten moeten verwittigen. Die redenering kan ik wel volgen." 

Dronken bestuurder tegenhouden

Maar hoe ver gaat de plicht om iemand te helpen? En wat moet je doen wanneer je iemand in dronken toestand achter het stuur ziet kruipen? Volgens meester Damen moet je in dat geval altijd proberen die persoon tegen te houden.

"Maar sommige mensen worden dan misschien heel agressief, en kan je niet tegenhouden. Ik raad dan altijd aan om op dat moment de politie te bellen en te melden dat er iemand dronken met zijn voertuig vertrekt, en een gevaar is voor zichzelf en anderen." 

Volgens Damen is het onderzoek van het parket naar de 3 vrienden in Blankenberge ook een signaal, "om toch 2 keer na te denken, zeker wanneer er alcohol in het spel is." "Dit is nu gebeurd op het strand, maar het kan eigenlijk overal gebeuren." 

Wat met de Reuzegommers?

In de zaak rond de dood van Sanda Dia stonden de reuzegommers ook terecht voor schuldig verzuim, maar voor die feiten werden de reuzegommers uiteindelijk allemaal vrijgesproken. Volgens Walter Damen, die één van de reuzegommers verdedigde, was dat de juiste beslissing.

"Men gaat er nog altijd van uit dat men daar niet doelbewust heeft geholpen. Maar in het arrest staat heel uitdrukkelijk dat ze al het nodige hebben gedaan zodra ze de indruk hadden dat er toch wel een gevaar was. Ze zijn wel degelijk naar het ziekenhuis gereden, en ze hebben geprobeerd te helpen. Alleen was het op dat moment al te laat." 

Walter Damen geeft een voorbeeld van een andere zaak waarbij er wél duidelijk sprake was van schuldig verzuim. Die zaak draaide rond 3 mensen die veel heroïne hadden gebruikt en een vriend op een parking langs de snelweg hadden achtergelaten.

"Die jongen is overleden, en de 3 anderen zijn veroordeeld voor schuldig hulpverzuim. Men redeneerde toen: 'je hebt hem achtergelaten terwijl je wist dat hij onder invloed was van heroïne en in een heel diepe roes zat die fataal kon zijn. Maar je hebt niets gedaan om hem te helpen.'"

Bron: vrtnws.be en De Wereld Vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet