Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Wat maakt mij zo euforisch als ik dans?

di 1 mei - 9:51

Slechts 3 procent van de mensen kunnen niet of moeilijk meebewegen als er muziek opstaat. Dat blijkt uit onderzoek van Marc Leman, professor in de systematische musicologie. "Zij hebben aritmie en zijn niet in staat om mee te bewegen. Ook dieren kunnen dat niet, behalve de papegaai of zeeleeuw. Muziek is iets voor mensen."
dansend koppel

Uit verder onderzoek van professor Marc Leman blijkt dat 50 procent van de mensen spontaan synchroniseert met muziek. "Dansen zorgt voor lijfelijke zingeving, in tegenstelling tot cerebrale zingeving, die we ervaren bij het lezen van een boek."

Wat zorgt ervoor dat dansen ons euforisch maakt? Drie factoren zijn belangrijk. "Er is het aspect van anticipatie", weet Leman. We zoeken het juiste ritme op om synchroon te dansen. "Daarvoor schakelen we ons motorisch systeem in en vragen we rekenwerk van onze hersenen."

Dirigeren

Meestal zijn we zelfs een seconde sneller dan het ritme van de muziek. Net als een dirigent komt jouw beweging een fractie vroeger dan de muziek. "Dat geeft een gevoel van controle, dus een fantastisch gevoel." 

Daarnaast is dans een vorm van expressie, van sociaal contact, wat ons interactie oplevert met anderen. Tot slot is dansen een fysieke inspanning, en we weten dat sport tal van chemische stoffen doet vrijkomen. 

De combinatie van de drie aspecten, maakt ons euforisch als we dansen. "Ons bewustzijn verandert en we raken in een flow of trance. Zo zorgt mee bewegen met muziek ons een zinvolle tijdsbesteding."

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet