Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Wat niet weet, wat niet deert

wo 23 nov. - 6:45

Wat niet weet, wat niet deert

Wij van de informatiesector lezen dingen als "Ignorance IS bliss" (onwetendheid IS een zegen) niet graag. Zeker niet niet "when it comes to challenging social issues".

Wat wil het geval? Vijf studies die in 2010 en 2011 uitgevoerd werden in de VS en Canada tonen hoe onwetendheid leidt tot afhankelijkheid en blind vertrouwen in de overheid. En dat hoe urgenter en complexer het (maatschappelijk) probleem is, hoe minder informatie de mensen willen. Klimaatverandering? Fossiele brandstoffen haast uitgeput? De spread is weer gestegen? Nog altijd geen regering? Kop in het zand!

Zo bleek bijvoorbeeld uit een studie dat mensen die zich het zwaarst getroffen voelden door de economische crisis, alle negatieve informatie mijden. Of toch informatie uit de weg gaan die suggereert dat de overheid niet echt in staat is om dit probleem aan te pakken.

Kennis is macht? Meten is weten? Scientia sol mentis est? Tot het wat te ingewikkeld en angstwekkend wordt. Dan wordt een mens epistemofoob. We raakten daar maar niet over uitgedacht aan de redactionele eet- en vergadertafel. En we denken dat daar aan andere tafels ook best eens over nagedacht wordt. Intussen gaan we te rade bij de psycholoog.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet