Touché
Wat raakt Arthur Langerman?
zo 14 jun. - 0:58
Hoe is die jodenhaat ontstaan? Hoe heeft hij zijn leven zin gegeven? En krijgen we antisemitisme ooit de wereld uit?
Op 22 oktober kan je een stukje van zijn collectie bekijken op een tentoonstelling over antisemitische prenten in de Kazerne Dossin, het museum over de Holocaust en Mensenrechten in Mechelen.
Ontdek hier al een kleine greep uit zijn collectie van antisemitische propaganda:
Ontdek hier wat ter sprake kwam in de uitzending:
Boodschap
De boodschap van Arthur: "Ik zou willen dat de mensen een beetje begrip hebben en dat er meer vrede is. Dat ze begrijpen dat die kleine Joodse gemeenschap met rust gelaten moet worden. We worden al 2000 jaar vervolgd door haat. Het is tijd voor rust."
Boeken
75 jaar geleden verloor Arthur Langerman zijn familie in de Holocaust. Enkel zijn moeder kwam terug. Hij is getuige in het boek ‘Overleven na de Holocaust’ (2020) van Rosine De Dijn.
De roman ‘De laatste der rechtvaardigen’ (1959) van André Schwarz-Bart liet een grote indruk op hem na. Het gaat over een Joodse familie die gedurende negen eeuwen gevolgd wordt. Vanaf de joodse geschiedenis van de kruistochten tot aan de gaskamers van Auschwitz.
Video
Hij was zijn leven lang diamantair en innoveerde de diamantsector met de gekleurde diamant. Daarom wordt hij regelmatig geïnterviewd als expert. Zo is hij te zien in de film ‘Les Diamants de Couleur de Boréo’ (2009) van Patrick Voillot.
Door de Holocaust tragedie en zijn persoonlijk verleden raakte hij gefascineerd door antisemitische spotprenten. 50 jaar later heeft hij een collectie van bijna 10.000 stuks. Hij praat over zijn verzameling in de film ‘Le Collectionneur’ (2018) van Pierre Maillard.
Op Canvas kan je kijken naar de reeks Kinderen van de Holocaust, waarin 12 getuigen vertellen over het leed dat hen is aangedaan tijdens de WOII.
Op Netflix kan je kijken naar de miniserie Unorthodox (2020). Het verhaal is gebaseerd op de autobiografie van Deborah Feldman: ‘Onorthodox: De schokkende breuk met mijn roots’ (2012) over haar ontsnapping uit de orthodox joodse gemeenschap.
Arthur Langerman is een groot filmliefhebber. Zo ontmoette hij ooit Josef von Sternberg, de regisseur van Der blaue Engel (1930)
Jaws (1975) van Steven Spielberg kan hem ook erg bekoren, omdat beeld en muziek zo mooi samengaan.
Kunst
Hij houdt van de kunstwerken van de Oostenrijkse kunstschilder Egon Schiele.
Muziek
Muziek: Die vind je hier.
- Leo Fuld - My Yiddishe Mama
- Marlene Dietrich - Ich Bin von Kopf bis Fuss auf Liebe Eingestellt
- Koor en Orkest Scala van Milaan - Va Pensiero
- John Williams - Jaws
- Collegium Vocale Gent olv Philippe Herreweghe met Andreas Scholl - Erbarme dich
- European Brandenburg Ensemble - Allegro uit Brandenburgs Concerto nr 5 in D groot
- Dietrich Fischer-Dieskau (bariton) ; Gerald Moore (piano) - Der Erlkönig
Touché giet de muziekkeuze van de gasten in een Spotify-lijst. Abonneer je of luister hieronder: