Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Touché

Wat raakt Bas Smets?

zo 16 dec. - 9:07

Bas Smets is landschapsarchitect. Hij werkte jaren in Parijs, maar ondertussen groeit zijn faam vanuit Brussel.
j

Zijn bureau bestaat ondertussen tien jaar. Hij kreeg verschillende opdrachten om herdenkingsplekken te ontwerpen. Zo maakte hij een memoriaal in het Zoniënwoud voor de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart. Nu werkt hij aan een herdenkingsplek voor de gebeurtenissen op het Noorse eiland Utoya, waar onlangs ook een huiveringwekkende film over uitkwam. Hij heeft verder ook projecten in Arles (met toparchitect Frank Géhry), La Défense in Parijs en Charleroi. 

Smets is een lezer. Als kind las hij boeken van Roald Dahl en Tonke Dragt. De brief voor de koning en Geheimen van het wilde woud zijn twee jeugdboeken die hem in het bijzonder bijblijven. Op zijn negentiende las hij De duivelsverzen van Salman Rushdie.  

Hij is een grote fan van David Lynch. Zo bezocht hij onder meer de sets waar de serie Twin Peaks is opgenomen in de VS. Ook de film The english patient bleef hangen.  

Als landschapsarchitect bezoekt hij graag botanische tuinen. Hij tipt het Arboretum in Tervuren. In zijn vrije tijd doet hij aan parachutespringen. 

Een belangrijke inspiratiebron voor hem is John Allen, de 89-jarige Amerikaanse wetenschapper die een van de drijvende krachten achter het Biosphere 2-project was, een groot ecologisch onderzoeksproject. Een andere denker die hij volgt is Elizabeth Kolbert, haar boek Het zesde uitsterven gaat over het effect van de mensen op de planeet.  En dan is er nog La vie des plantes, van Emanuele Coccia, een boek over het belang van planten. 

Voor Smets liggen wetenschap en kunst dicht bij elkaar. De Vlaamse kunstschilder Joachim Patinir is voor hem de eerste schilder die het landschap als hoofdonderwerp nam. Kijk maar naar 'De vlucht naar Egypte'. Hij gaat ook naar de grote overzichtstentoonstelling van Brueghel in Wenen.  Recenter werk dat hij mooi vindt, is dat van Michelangelo Pistoletto (o.m. 'Cubic meter of infinity').  

Muziek in de uitzending 

  • Tom Odell - 'True colours' 
  • Pixies - 'Debaser' 
  • Röyksopp - 'What else is there' 
  • Angelo Badalamenti - 'Laura's theme' (uit de serie Twin Peaks van David Lynch)
  • Igor Levit - 'Aria' uit Goldberg Variaties, van Johan Sebastian Bach
  • Joao Capdeville - 'Poeta de bar' 
  • Wiener Philharmoniker olv Karl Böhm Wolfgang - 'Lacrimosa' uit het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart. 
  • Cielito Lindo - 'Mariachi Mexico' 
  • Keith Jarrett - 'Koln Concerts', pt.1
  • Nirvana - 'The man who sold the world' 

Herbeluister de uitzending (deel één en twee)

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet