Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

Wat raakt Leo Van Broeck?

zo 8 jan. - 4:06

Leo Van Broeck is sinds september Vlaamse bouwmeester. Hij wil een mentaliteitswijziging doorvoeren en het volgebouwd Vlaanderen terug laten ademen. Zondag 8 januari was hij te gast in de eerste Touché van 2017.
Leo Van Broeck

Behalve Vlaams bouwmeester is hij ook nog steeds actief in zijn architectenbureau Bogdan & Van Broeck. Ook daar blijft hij trouw aan zijn visie en neemt hij niet zomaar elk project aan. Het is hoog tijd dat we anders gaan wonen.

Op 18 januari start op Eén een nieuwe programma over wonen met Marcel Vanthilt.

500 jaar geleden verscheen 'Utopia' van Thomas More. Leo zat mee in de denktank Lutopia, een humoristische denkoefening over hoe Leuven er in de toekomst zou moeten uitzien. Er verscheen ook een boek over. 

Eén van zijn favoriete boeken is The Fountainhead (1943) van de Russisch-Amerikaanse schrijfster en filosofe Ayn Rand. Het boek werd in 1949 verfilmd door King Vidor. Deze film toont Leo Van Broeck  jaarlijks aan zijn studenten architectuur. 

Fotografie is zijn grootste hobby.  Je kan zijn foto's volgen (en kopen) op Flickr.

Pierre Gonnord is volgens hem de beste fotograaf.

Villa Cavrois van de architect Robert Mallet-Stevens uit 1934 is op een indrukwekkende manier gerenoveerd en nu opnieuwe te bezichtigen.   

Hij las  'De man zonder eigenschappen' van Robert Musil en leerde uit 'East of Eden' van John Steinbeck dat je mensen niet mag onderschatten.

Hij leest ook veel boeken over liefde. 'De minnaar zonder verblijfplaats' (L'amant sans domicile fixe) van Fruttero en Lucentini is het mooiste boek over liefde dat hij ooit gelezen heeft. Hij las ook  'Les Liaisons Dangereuses' van Choderlos Laclos, 'Arc de Triomphe van Erich Maria Remarque en 'De schaduw van de wind' van Carlos Ruiz Zafon. Zijn zoon is genoemd naar één van de hoofdpersonages uit 'De ontdekking van de hemel' van Harry Mulisch.

Hij volgt de tweede reeks van Planet Earth op Canvas, waarin de schoonheid wordt getoond die we nu kapot aan het maken zijn. 

Zijn favoriete film is 'Ragtime' van Milos Forman (1981)

De boodschap die hij nog wil meegeven is er een van Voltaire: 'Le doute n'est pas une condition agréable, mais la certitude est absurde." Geniet van de twijfel want zekerheden zijn onzin. 

Muziek in de uitzending:

  1. Mark Knopfler - What it is
  2. Beethoven - Piano Concerto No. 5 in Es groot, Op 73, 2de beweging (uitvoering Richard Goode, Ivan Fischer en het festivalorkest van Boedapest)
  3. April Stevens - Teach me Tiger
  4. The Van Jets - Utopia
  5. Randy Newman - Ragtime
  6. Arno - Mourir à plusieurs
  7. String Quartet - No. 12 in F Major, Op 96 American: Lento (uitgevoerd door Panocha Quartet)
  8. Kris De Bruyne - Lieve Jacoba
  9. Lyle Lovett - A simple song
  10. Bach - Sonata nr 4 in C min, BWV 1017, Adagio (de Belgische violist Arthur Grumiaux speelde dit werk op een stradivarius General Dupont uit 1727) 

Herbeluister de uitzending:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet