Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

Wat raakt Pascal Verbeken?

ma 29 apr. - 8:08

Pascal Verbeken is een van de beste Vlaamse schrijvers van literaire non-fictie.
Pascal Verbeken

Hij brengt na Arm Wallonië en Grand Central Belge nu het derde deel uit van zijn België-trilogie: Brutopia (De Bezige Bij). Daarvoor dook hij in de kleinste hoekjes van Brussel, op zoek naar wondere verhalen over onze hoofdstad. En wees er maar zeker van dat Verbeken die ook nu weer gevonden heeft. Hij ontdekte bijzondere plekken, zoals het café Au vieux spijtigen duivel, of postkaartenwinkel Plaizir. Bij zijn boek hoort ook een VRTNWS-podcast

Vlaanderen verkende hij dan weer uitgebreid als reporter voor Humo en De Standaard. "Reportages maken is mijn manier om in het leven te staan." 

Hij is een fan van Frank Sinatra. Die stond thuis op. Hij groeide op in Gentbrugge, in de spoorwegwijk Moscou. Hij is al van kinds af aan fan van AA Gent, tot op vandaag, al vindt hij de Ghelamco-arena maar niets. Hij hield aan zijn jeugd in Moscou een blijvende passie voor treinen over.  

Hij is een enorme muziekliefhebber en heeft een grote collectie elpees. Hij voelt zich verwant met Bruce Springsteen. Ze tekenen allebei verhalen op over verloren stadjes, waar verbitterde mensen wonen. Ook Joni Mitchell bewondert hij. "Ze is een van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw. We draaiden haar vaak tijdens mijn studententijd. Ik heb zelfs een kleine tattoo op mijn schouder met de naam van haar album Blue." Ook de concerten van Paul Weller mist hij niet. 

Hij is een wandelaar. "Je komt in een soort stream of consciousness die maakt dat je aanwezig bent, maar tegelijkertijd ook niet. Het is een productieve, vruchtbare roes. Wandelen is helend." 

Bij het wandelen neemt hij een eigen fototoestel mee. Hij trok ook op met tal van bekende vlaamse fotografen. Michiel Hendryckx is zelfs een mentor. "Hij leerde me kijken." 

Een van zijn favoriete films is Les convoyeurs attendent

Hij houdt van het monument in het Zoniënwoud voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel, gemaakt door landschapsarchitect Bas Smets

Welke boeken raadt hij aan? Het verzamelde werk van reisschrijver Bob den Uyl is volgens hem veel te onbekend, daarover staat op Youtube ook de docu Tamelijk gelukkig. Een boek dat hem inspireerde, was De andere kant van Paul Koek. Ook van de vroege Louis Paul Boon is hij een fan. "Brutopia is ook eerbetoon aan Boon." 

Samen met Koen Peeters, Koen Broucke en Peter-Holvoet Hanssen hernam hij de laatste tocht van Paul Van Ostaijen, naar het Waalse dorpje Miavoye. 

Een van de meest fascinerende belgen vindt hij Paul Otlet

Dit gedicht van Charles Bukowski (voorgelezen door Tom Waits) bevat zijn levensmotto: "You can't beat death, but you can beath death in life, sometimes." 

Muziek in de uitzending

  • Jacques Brel - Bruxelles
  • Bruce Springsteen - Youngstown
  • Joni Mitchell - Blue
  • The Jam - In the city
  • André Bialek - Groenendael
  • Frédéric Chopin - Mazurka in F groot opus 68, nr 3 gespeeld door  Patrick Cohen
  • Frank Zappa - Bobby Brown goes down
  • Richard Hawley - Coles corner

Herbeluister de uitzending (deel één en twee) 

Touché giet de muziekkeuze van de gasten in een handige Spotifylijst. Abonneer je, of luister hieronder. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet