Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Touché

Wat raakt Ward Hulselmans?

vr 14 mei - 11:00

Ward Hulselmans was zondag te gast in 'Touché'. Hij is zonet begonnen aan zijn derde leven. Na een carrière als gerechtsjournalist bij de krant gooide hij eind jaren 80 al eens het roer om. Met series als ‘Niet voor publicatie’, ‘Heterdaad’, ‘Stille Waters’, ‘Witse’ en ‘Salamander’ werd hij de meest succesvolle scenarioschrijver van ons land.
© Ward Hulselmans

Maar twee jaar geleden zette hij ook daar een punt achter. Hij zou voortaan zélf de hoofdrol spelen in zijn leven. Een leven dat hem meer dan eens de rand van de afgrond heeft getoond. Maar hoe moet het verder? Kan je een kind graag zien en het tegelijk aan zijn lot overlaten? Hoeveel kan je gemeen hebben met de Waalse schrijver Simenon? En welke koers zal zijn boot nog varen?

Dit zijn de onderwerpen die ter sprake kwamen:

BOEK

Op 18 mei komt ‘Morgen word ik nuchter’ uit, het boek met brieven die Ward aan zijn verslaafde stiefzoon Pi schreef.

Enkele reis realiteit’, Ward’s dagboekverhaal over het meereizen als passagier op vrachtschepen kwam in september van 2020 uit.

Het boek ‘De Kern van de Zaak’ (1948) van Graham Greene toont volgens Hulselmans dat mensen hun menselijke integriteit verliezen als ze zich uit bijvoorbeeld medelijden te veel met andere gaan bezighouden.

Ward Hulselmans las een fragment voor uit ‘Afrikaanse Brieven’ (2001), de briefwisseling tussen de 19e-eeuwse Franse dichter Arthur Rimbaud en zijn moeder en zus.
De zin die hem het meeste raakt is deze: “Gelukkig zijn zij die geen kinderen hebben, of gelukkig zij die niet van hen houden: zij staan onverschillig tegenover alles wat hun kan overkomen.”

FILM

‘Leaving Las Vegas’ (1995) spreekt Ward erg aan, niet omwille van het thema maar omdat Mike Figgis zowel het scenario schreef als de film regisseerde. Daarnaast speelde Figgis als jazztrompettist een groot deel van de soundtrack ook zelf in.


KUNST

De revolutionaire stijl van Pablo Picasso en zijn kleurrijke portretten ‘Dora Maar’ en ‘Huilende Vrouw’ hebben Hulselmans ingeleid in het kubisme. Al zijn het toch vooral de werken van Henri Matisse die hem ontroeren.

Daarnaast is Ward Hulselmans gefascineerd door een klein werk van Belgisch tekenaar en symbolist Xavier Mellery. Een kleine potloodtekening van een trap houdt hem voortdurend aan het denken: wie is hier het laatst voorbijgekomen?

Verder houdt hij ook van de tekeningen van Belgisch cartoonist Benoît Van Innis. Diens tekening van een tafel, die wordt begeleid door een test van Franse surrealist Francis Ponge over het nut van de tafel toont volgens Hulselmans de kracht van eenvoud.


BOODSCHAP

"De onbezorgde liefde bestaat niet. De liefde gaat altijd gepaard met krassen en scheuren. Je kan wel verlangen naar 'le temps des cerises', maar het wordt nooit helemaal perfect."

MUZIEK

  • Salamander - Steve Willaert
  • Güte Nacht uit Winterreise van Franz Schubert - Thomas Hampson & Wolfgang Sawallisch
  • Nympheas - Nathalie Loriers 
  • Le marine de Primavera – Mia Malinconia (uit film Amarcord) - Nino Rota & Katyna Ranieri
  • Salve Regina (uit film Farinelli) - David Daniels, Dorothea Röschmann, Europa Galante olv Fabio Biondi
  • Come rain or come shine - Don Henley
  • Little man, you’ve had a busy day –  Eric Clapton
  • Oblivion – Camille Berthollet, met Gautier Capuçon en Orchestre d’Auvergne olv Robert Forés Veses
  • De Siempre – Charlie Haden
  • Le temps des cerises - Bobbejaan Schoepen en Geike Arnaert


Abonneer je hier op de Touché-Spotifylijst. 

Touché gemist? Abonneer je dan snel hier op de podcast   
Een overzicht vind je terug in het Touché archief! 

Of herbeluister de uitzending hieronder (in twee delen):

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet