Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Wat veroorzaakt die chaos in je hoofd?

ma 16 apr. - 4:35

Je hebt het ongetwijfeld ook al meegemaakt: je staat in de keuken en weet helemaal niet meer waarom. Of je pakt een pen en weet niet meer wat je ook alweer ging opschrijven. Als het enige troost kan zijn: het overkomt ons allemaal. Professor Elke Van Hoof weet ook waarom.
Foto: Lacie Slezak @nbb_photos

“Het fenomeen heeft geen specifieke naam” zegt klinisch psycholoog Elke Van Hoof in Nieuwe Feiten. “We refereren er gewoon naar als ‘chaos in je hoofd’. Dit is niet leeftijdsgebonden en iedereen kan zich er zeker in herkennen.” Al mogen we het natuurlijk niet verwarren met vergeetachtigheid bij oudere mensen: “dan hebben we het eerder over het aftakelen van de hersenen, en het aftakelen van de circuits in de hersenen.”

Te veel prikkels

“Tegenwoordig zijn er heel veel prikkels, en dat maakt dat het fenomeen wat frequenter naar boven kan komen doorheen de dag” verklaart Van Hoof de chaos in ons hoofd. “Die prikkels kunnen uit de externe wereld komen, denk bijvoorbeeld aan de radio, de tv, de smartphone en de tablet. Maar het kan ook van intern komen, zoals lijstjes in je hoofd of onverwerkte dingen waar je nog een keuze over moet maken.”

Van Hoof: “Er zit eigenlijk te veel in ons hoofd door informatie-overload. Daarnaast is er te weinig tijd om het te gaan verwerken, en dat zorgt er heel simpel voor dat de witte stof, de signaalstof in onze hersenen, veel te veel geprikkeld wordt, maar dat de grijze stof, de verwerkingsstof, er veel minder op aansluit.”

Hoe kunnen we de chaos inperken?

“We moeten voldoende tijd nemen” zegt Van Hoof “Daar zit de sleutel van de oplossing”. “We moeten goed plannen doorheen de dag, en tussen bepaalde activiteiten ook even rust nemen.”

Wanneer je van je keuken naar je living loopt, en je weet niet meer wat je daar ging doen, ga dan even terug en probeer innerlijke rust te vinden. Dat gaat helpen.

Wat ook effect heeft: een paar keer per dag niks doen. “Dat hoeft zelfs geen twee minuten te duren. Gewoon even goed in- en uitademen kost je slechts een halve minuut.”

En ook positief: een half uur per dag goed doorwandelen, aan een stevig tempo. “Beweging zorgt ervoor dat de stresshormonen uit de hersenen worden verwijderd. Zo krijgen we een ‘nette’ set hersenen om aan de volgende taak te beginnen.”

Wil je er nog meer over weten? Bekijk dan het college van Elke Van Hoof voor De Universiteit van Vlaanderen:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet