Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

Wat zijn de politieke woorden van het afgelopen jaar?

ma 16 dec. - 11:56

Met welk woord is 2019 te typeren of samen te vatten, als we kijken naar de politiek? 'De Wereld van Sofie' vroeg het aan politiek journalist Marc Van de Looverbosch.
Marc VDL
  • Regering van leeglopende zaken: "Als een regering gevallen is, krijgen we officieel een regering van ‘lopende zaken’ totdat de nieuwe regering gevormd is. Maar wat we afgelopen jaar zagen, was dat veel politici uit die regering van lopende zaken ook letterlijk ‘op de loop’ gingen: Kris Peeters, zijn vervanger Wouter Beke, premier Michel, zijn vervanger Sophie Wilmes én ook Didier Reynders. Allemaal trokken ze weg, als ratten die een zinkend schip verlaten. Vandaar dus: een regering van ‘leeglopende zaken’."
  • Yogasnuivers: "Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever gebruikte deze term om een bepaald type cocaïnegebruikers in zijn stad met de vinger te wijzen. Hij sprak over ‘culturele bobo’s’ die gezond leven tijdens de week en in het weekend wel eens een lijn snuiven. Dit soort termen gebruikt men in de politiek graag, omdat ze de boodschap heel snel duidelijk maken.”
  • Matekes: "De nieuwe s.pa-voorzitter Conner Rousseau introduceerde dit woord, dat duidt op een duidelijke trend van losser taalgebruik in de politiek. Het klinkt in elk geval veel moderner dan het vroegere socialistische ‘kameraden en gezellinnen’, maar of het een beter woord is? I’ don’t know. Ook op zijn dure sneakers kreeg Rousseau kritiek, maar of ze nu 400 of 500 euro kosten, dat zal mij worst wezen: we moeten hem toch niet als een Franciscus in lompen gehuld of als de nieuwe Mahatma Gandhi op blote voeten naar de onderhandeling sturen?”
  • Planepoolen: "Geïntroduceerd door Zuhal Demir toen ze naar de klimaattop ging in Madrid. Heel eigenaardig woord, ik ben benieuwd of het doorgang zal krijgen want wat moeten we er ons eigenlijk bij voorstellen? Ik heb niet de indruk dat er mensen zijn die alleen het vliegtuig nemen, die dan de deuren openzetten voor 335 andere mensen.”
  • Regenboogcoalitie: "Daar gaan we volgend jaar misschien wel rekening mee moeten houden. Als bij de regeringsvorming paars-geel crasht, wordt het misschien paars-groen aangevuld met het rood van de socialisten, het blauw van de liberalen, het groen van de groenen en eventueel ook het oranje van CDenV en cdH… Een lelijke kleurenmix, die dan enigszins eufemistisch de ‘regenboogcoalitie’ wordt genoemd. En waarom zouden ze geen K3’tje als informateur nemen voor die regenboogcoalitie? Het is maar een idee.”


Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet