Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Waterschaarste in Kaapstad: "Elke dag douchen is niet meer mogelijk"

do 1 feb. - 8:35

Door de grote waterschaarste in Zuid-Afrika wordt de waterrantsoenering voor de inwoners van Kaapstad vanaf vandaag nog strenger. Iedereen die in de miljoenenstad woont, mag nog maar 50 liter water per dag verbruiken. Het was al verboden om privé-zwembaden met drinkbaar water te vullen, tuinen te besproeien en auto's schoon te maken. Door de uitzonderlijke droogte van de voorbije drie jaar, dreigt Kaapstad tegen midden april helemaal droog te staan.
Waterschaarste Kaapstad

De Vlaming Thomas Vervaet, die woont en werkt in Kaapstad, getuigt op Studio Brussel hoe drastisch de waterrantsoenering het dagelijkse leven beïnvloedt. Het waterverbruik in Kaapstad was al beperkt tot 87 liter per persoon, per dag. Volgens Vervaet is dat nog leefbaar, maar vanaf vandaag wordt dat nog eens bijna gehalveerd.

"If it's brown, flush it down"

Vervaet: "We zijn al een tijdje gestopt met doorspoelen van het toilet als het gewoon een plasje is. Hier zeggen we if it's brown, flush it down. We vangen ons douchewater nu al op om de wc door te spoelen, we nemen druppeldouches, we wassen onze kleren minder..."

16 april: "Day Zero"

Als het niet snel gaat regenen, dreigt de kraan helemaal dicht te gaan tegen midden april. Want de waterreservoirs rond Kaapstad zullen naar schatting helemaal leeg zijn op 16 april.

Er leven ongeveer vier miljoen mensen in Kaapstad. Door de gebrekkige hygiëne is Thomas Vervaek bang dat er ziektes zullen uitbreken. Nu al wordt er gevochten als er ladingen water in winkels toekomen.

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet