Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"We gaan geen beursgang van Belfius doen wanneer het solden zijn op de beurs"

ma 7 jan. - 8:32

Een beursgang van een deel van staatsbank Belfius en dus onrechtstreeks een mogelijke vergoeding voor Arco-gedupeerden: volgens vicepremier Kris Peeters (CD&V) kan het misschien in april. Maar diens liberale collega in de regering in lopende zaken Alexander De Croo heeft zo zijn twijfels, gezien het wankele financiële klimaat: "Nu een beursgang doen, zou zeer avontuurlijk zijn."
Alexander De Croo

CD&V-minister Kris Peeters heeft zich altijd sterk gemaakt dat de 800.000 Arco-coöperanten, die hun geld kwijtspeelden na het faillissement van de holding, 40 procent van hun inleg zouden terugkrijgen. Dat zou kunnen gebeuren als Belfius gedeeltelijk naar de beurs wordt gebracht.

Gisteren stelde Peeters dat hij daarvoor een mogelijkheid ziet in april. "Ik ben heel voorzichtig, maar wel positief", klonk het.

Maar zijn collega-vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) uit toch zijn twijfels in 'De Ochtend'. "Dat we ooit Belfius naar de beurs zullen brengen, daar ben ik voorstander van. Maar we gaan geen beursgang doen wanneer het solden zijn op de beurs, wanneer de beurs op z'n laagste peil staat. Als je vandaag een beursgang van Belfius zou doen, zou dat betekenen dat je 2 miljard euro op de tafel laat liggen."

"Nood aan stabiliteit en zekerheid"

Het probleem is dat de regering over een beursgang in april nu stilaan beslissingen zou moeten nemen. "Als je een beursgang wilt doen, moet je dat doen op een moment dat er zekerheid en stabiliteit is. Dat reflecteert zich dan in de prijzen mensen bereid zijn te betalen. Die stabiliteit en zekerheid zijn er vandaag niet. Nu een beursgang doen, zou zeer avontuurlijk zijn. Ik denk niet dat een regering in lopende zaken dat vandaag kan doen."

Nu een beursgang doen, zou zeer avontuurlijk zijn. Ik denk niet dat een regering in lopende zaken dat vandaag kan doen

Ook zijn MR-collega Didier Reynders ziet trouwens niet direct een opening om Belfius op korte termijn naar de beurs te brengen. "Het is heel moeilijk om aan een beursintroductie van een deel van Belfius te denken als de beurzen zo laag staan", klinkt het ook daar. "Maar misschien kan het wel binnen enkele maanden, als de beurs zich herstelt."

Bekijk het interview met Alexander De Croo:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet