Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"We gaan weg van het massatoerisme en versterken de lokale gemeenschap"

do 22 apr. - 6:14

De Vlaamse regering zal de komende vijf jaar 218,5 miljoen euro investeren in toerisme. De budgetten gaan onder meer naar natuurgebieden, verschillende kastelen, religieuze erfgoedsites en congresplaatsen. Er komt ook een Vlaams Culinair Centrum en een nieuw centrum 'De Ronde' in Oudenaarde. "We gaan weg van het massatoerisme en versterken de lokale gemeenschap" zegt minister Zuhal Demir in 'De Ochtend'.
Zuhal Demir

Dat corona detoeristische sector door elkaar heeft geschud, is een understatement. Het aantal bezoekers zakte in 2020 van 14 miljoen naar 5 miljoen en het totale verlies liep in 2020 op tot 17 miljard euro. Volgens de regering zal de sector pas ten vroegste in 2024 volledig hersteld zijn.

En toch was volgens Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) niet alles kommer en kwel. "We leerden onze eigen omgeving beter kennen en waarderen en die aandacht, die trots op de eigen achtertuin, moeten we borgen", klinkt het.

En dus kondigde de minister in 'De Ochtend' haar relanceplan aan: 218,5 miljoen euro voor "het toerisme van de toekomst". "We gaan weg van het massatoerisme en versterken de lokale gemeenschap", aldus Demir. Er wordt gefocust op natuur, erfgoed, culinaire traditie, koers en ontmoeting.

We gaan weg van het massatoerisme en versterken de lokale gemeenschap.

Wat betekent dat nu concreet?

  • Er wordt 42,5 miljoen euro geïnvesteerd in nationale parken en natuurgebieden. Onder meer het Nationale Park Hoge Kempen en Groenendaal in de Vlaamse rand kunnen rekenen op een financiële boost.
  • 43,2 miljoen euro gaat naar de versterking van het Vlaamse erfgoed. De aandacht voor Vlaamse meesters zoals Rubens, Van Eyck, Ensor of Bruegel wordt verlengd en uitgebreid en er wordt geïnvesteerd in verschillende kastelen, zoals dat van Poeke en dat van Leut, en in religieuze ergoedsites, zoals bijvoorbeeld de abdijsite van Herkenrode en het Kapucijnenklooster in Brugge.
  • Er komt een Vlaams Culinair Centrum en toeristen moeten sneller de weg vinden naar bierbrouwers. Voor het Vlaams Culinair Centrum wordt 15 miljoen euro vrijgemaakt. De overige 6 miljoen gaan naar een projectoproep rond het thema 'culinair'.
  • 8 miljoen euro gaat naar 'Vlaanderen Fietsland': er komt een nieuw Centrum 'De Ronde' in Oudenaarde en fietsroutenetwerken worden verder uitgewerkt.
  • Er gaat 100 miljoen euro naar de bouw van nieuwe congrescentra, onder meer in Antwerpen en Hasselt.


Beluister het gesprek met minister Zuhal Demir in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet