Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"We hebben als politici de opdracht om perspectief te bieden aan jongeren in kwetsbare situaties, zoals in Anderlecht"

ma 13 apr. - 7:15

Afgelopen vrijdag liet een jongen van 19 het leven nadat hij wegvluchtte van een politiecontrole. Tragisch, zo vindt ook Vlaams minister van Jeugd en Brussel Benjamin Dalle. Hij vindt het de opdracht van politici om kwetsbare jongeren te helpen, zeker in deze tijden.
"We hebben als politici de opdracht om perspectief te bieden aan jongeren in kwetsbare situaties, zoals in Anderlecht"

"Het is bijzonde rjammer dat er na het overlijden van de jonge Adil rellen zijn ontstaan waarbij jongeren weinig respect hebben getoond voor de politie en de overleden Adil", vertelt minister Dalle (CD&V) in 'De Ochtend'. "Ik veroordeel elk geweld en ook deze rellen heel scherp. Maar het is wel zo dat veel van die jongeren vandaag in moeilijke situaties zitten: ze hebben geen perspectief en ik vind dat de politiek er werk moet van maken om hen te ondersteunen", gaat hij verder. 

Geen perspectief

Dalle stelt wel duidelijk dat hij géén steun vraagt voor de relschoppers: "Wanneer het gaat over geweld tegen politiediensten, dan moet daar bijzonder hard tegen opgetrden worden. Het parket zal dan ook waarschijnlijk een aantal van de relschoppers van afgelopen weekend vervolgen".

Maar dat er een groter probleem aan de basis ligt van de rellen, daar is Dalle zich heel bewust van. "Veel jongeren hebben het vandaag erg moeilijk en zitten in kwetsbare situaties, zoals in de wijken van Anderlecht. Ze hebben geen perspectief, geen toekomstvisie, ... Ik vind het dan ook de opdracht van de politiek om perspectief te bieden aan die jongeren, al is dat geen eenvoudig verhaal."

Niet uitspreken over politieoptreden

De uitspraken van Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-SP.A) kan Dalle niet echt smaken. "Het is niet aan politici om zich uit te spreken over politieoptredens. Er is een tragisch overlijden gebeurd, daar komt een onderzoek naar en we moeten dat afwachten. Nu kritiek hebben op de politiediensten is al te gemakkelijk. Kijk verder, kijk dieper in die wijken", besluit hij.

Het is niet aan politici om zich uit te spreken over politie-optreden. Er is tragisch overlijden, daar komt onderzoek naar en we moeten dat afwachten. Nu kritiek hebben op politiediensten is al te gemakkelijk. We moeten dieper kijken in die wijken.

Wat met zomerkampen?

Verder werd aan minister van Jeugd Benjamin Dalle ook gevraagd naar de zomerkampen voor kinderen en jongeren.

"Op dit moment gaan we er van uit dat die kampen kunnen doorgaan, maar het is niet aan de minister van Jeugd om daarover te beslissen. Het is aan de Veiligheidsraad om daarin advies te geven en we willen ook overleggen met de verschillende organisaties van zomerkampen."

Dalle vraagt dan ook geduld: "We willen geen chaos creëren en we vragen dus aan iedereen om nog af te wachten en nog geen beslissingen te nemen over het annuleren van jeugdvakanties".

Aanstaande woensdag komt de Veiligheidsraad opnieuw samen. Er zal volgens Dalle gefocust worden op maatregelen voor de komende weken, al komen er misschien ook al een aantal uitspraken over de zomervakantie. Er wordt vooral gekeken naar de grote festivals en wat daarmee zal gebeuren.

"Vanuit jeugdwerk wordt wel gevraagd om een onderscheid te maken tussen jeugdkampen en festivals", zegt Dalle. "De groepssamenstelling op een festival is helemaal anders dan die op een jeugdkamp, dus mochten festivals geannuleerd worden, betekent dat zeker niet automatisch dat jeugdkampen ook niet zullen doorgaan. Neem dus nog geen beslissing", besluit Dalle.

De vraag of de heropening van scholen samenhangt met het al dan niet laten doorgaan van jeugdvakanties is de minister duidelijk: "Het is aan de experten om te beslissen wat kan en wat niet".

Noodfonds

Heel veel jeugdorganisaties hebben het ondertussen financieel moeilijk. Onder andere voor hen wordt er een noodfonds opgericht. "We zullen hen niet helemaal van hun schulden kunnen afhelpen, maar we willen vanuit de Vlaamse regering wel ons steentje bijdragen", zegt Dalle daarover. 

Kwetsbare kinderen

De Vlaams minister van Jeugd vertelt ook dat het belangrijk is om naar kinderen en jongeren te kijken in deze tijden. "We mogen niet onderschaten hoe moeilijk deze situatie ook is voor kinderen en jongeren. Het is voor iedereen moeilijk, maar we moeten veel aandacht hebben voor kinderen en jongeren die in kwetsbare situaties zitten zoals armoede."

Zijn bezorgdheid wordt gedeeld door de Vlaamse Jeugdraad en de Kindercommissaris. "Men is heel bezorgd over de situatie van kinderen en jongeren, maar we volgen dat met de Vlaamse regering ook op. We hebben extra hulp- en chatlijnen opgericht voor hen en we kijken wat we de komende weken nog kunnen doen."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet