Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De bende van Annemie

"We hebben Carl letterlijk tot aan de dood begeleid"

ma 13 mrt. - 17:22

Vorig jaar bestond één op de drie Belgische huishoudens uit één persoon, en de komende jaren zal dat aantal enkel nog toenemen. Tegen 2060 zou de helft van de Belgen single zijn. Een gegeven dat acteur Michael Pas inspireerde tot een intrigerend verhaal over een goede vriend.
Michael Pas

Oud en eenzaam sterven, dat moet volgens Michael Pas de grootst mogelijke nachtmerrie zijn. Hij maakte het zelf van dichtbij mee met zijn goede vriend Carl Ridders.

Carl was in de veertig toen hij vernam dat hij was gediagnosticeerd met de spierziekte ALS. “Ik ga waarschijnlijk over twee jaar dood, zei hij. Dat viel koud op zijn bord. Maar ook op dat van ons. Hij had op dat moment geen partner, geen kinderen. Dus we hebben met een aantal van zijn vrienden direct een soort zorgteam opgericht, dat hem in die laatste fase zoveel mogelijk hielp.

Ik ga waarschijnlijk over twee jaar dood, zei hij.

Toen hij bijna niet meer kon ademen ’s nachts, riep hij op een zondagavond een tiental intieme vrienden bij zich. “Volgende zondag gaat het gebeuren, zei hij. Dan stap ik uit het leven. Ik wil jullie de komende week niet meer zien. Maar als jullie een afscheidsspeech willen schrijven, mag je die zondag voorlezen vóór mijn euthanasie. Met dat huiswerk stuurde hij ons naar huis."

"Ik heb die week een speech geschreven, en een week later stonden we in zijn kamer. We hebben elk met trillende stem onze afscheidstekst voorgelezen. Hoe mooi dat je dat voor een levend iemand kan voorlezen! Ik was heel blij dat ik bij vol bewustzijn heb kunnen zeggen hoeveel ik van die man hield en wat hij voor mij betekend heeft.”

We hebben elk met trillende stem onze afscheidstekst voorgelezen.

Voor Michael Pas was dit de ultieme uiting van vriendschap. “We hebben Carl letterlijk tot aan de dood begeleid. Een pijnlijke, moeilijke strijd. Maar het heeft ons heel veel liefde en warmte gegeven, én ons voor een deel verzoend met de dood en onze eigen sterfelijkheid.”

Het verhaal van Carl Ridders inspireerde Lieve Blancquaert tot een documentaire : https://www.lieveblancquaert.be/portfolio/zondag-gaat-het-gebeuren/191

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet