Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

"We hebben nog 12 jaar de tijd vooraleer ons klimaat volledig naar de knoppen is!"

di 20 nov. - 3:22

Het is vijf voor twaalf voor ons en vooral voor ons milieu, maar we kunnen er nog iets aan doen. Burgers en bedrijven kunnen daarvoor elk hun steentje bijdragen.
Nog 12 jaar en het klimaat is naar de knoppen!

"Er is momenteel een existentieel risico verbonden aan de manier waarop we leven en het is dan ook tijd dat de overheid gaat ingrijpen." Het zijn de woorden van Serge De Gheldere, voorzitter van de Klimaatzaak en oprichter van Futureproofed, een bedrijf dat bedrijven en overheden op weg helpt naar een ecologische duurzame samenleving.

"We moeten af van fossiele brandstoffen en de overheid speelt daar een grote rol in. Het zijn de lokale overheden die de leiding moeten nemen in de ontwikkeling naar een koolstofarme, gezonde en comfortabelere leefomgeving. Het heeft geen nut om nu nog snel een nieuwe kerncentrale te bouwen", zegt hij daarover.

 

Bevolking wil vooruit

Uit een onderzoek dat het magazine Humo voerde, blijkt dat de bevolking echt wel inspanningen wil leveren om ons klimaat te verbeteren, maar ze willen niet meer betalen voor producten en diensten. De Gheldere vindt het jammer dat er van 'inspanningen' wordt gesproken. "Het zijn geen inspanningen als je je huis goed gaat isoleren of een elektrische wagen koopt in plaats van een wagen die op diesel rijdt. Dat is vooruitgang", zegt hij.

Beloon individuele keuzes

Veel luisteraars denken dat groene initiatieven vooral van de burgers zullen moeten komen "en dat de overheid dan met schaamrood op de wangen niet anders zal kunnen dan ook op de kar springen". Toch is het niet allemaal de verantwoordelijkheid van de overheid. "Elke individuele keuze die nu wordt gemaakt door enkelingen, zoals minder vlees eten of met een bakfiets rijden, moet beloond worden. Dan zullen die enkelingen snel in aantal groter worden", volgens De Gheldere.

Weinig tijd

"Er is nog maar weinig tijd, twaalf jaar om precies te zijn, om ons klimaat om te keren. En het is écht niet onmogelijk om dat nog te doen. Er zijn geen hallucinante maatregelen nodig om het tij te keren. Als bedrijven nu op de kar springen, dan doen ze mee met de nieuwe Industriële Revolutie en dan voorspel ik hen decennialang economische opportuniteiten."

Beluister hier de uitzending:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet