Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De bende van Annemie

“We houden te vaak vast aan één waarheid en kunst laat ons toe daaraan te twijfelen”

do 15 dec. - 14:23

Kunst is een onderdeel van het dagelijks leven van Brigitte Herremans. “Ik voed mij daarmee”, zegt ze. En hoewel Herremans medewerker is van Broederlijk Delen, gelooft ze toch dat kunst meer kan zeggen over de realiteit dan activisme. “We houden te vaak vast aan één waarheid en kunst laat ons toe daaraan te twijfelen”.
Brigitte Herremans

Herremans consumeert kunst gulzig. “Ik was een paar weken geleden met een vriendin in Londen, en we hebben ons gelaafd aan alle musea, zo’n drie à vier per dag.” Het hoogtepunt was een tentoonstelling van Mark Rothko in de Royal Academy of Art. “Ik werd er bevangen door een immense emotie die ik niet kon achterhalen.”

Contradictorische gevoelens

Die menselijke emotie speelt een belangrijke rol bij kunst. “Je wordt overspoeld door een gevoel van schoonheid, maar ook door veel contradictorische gevoelens. Het is tegelijkertijd tragisch en hoopvol.” Een beetje zoals zoeken naar de absolute waarheid dus: “We zijn akkoord dat die niet bestaat. En door naar kunst te kijken, leer je abstract denken en laat je twijfel toe.”

Kunst is tegelijkertijd tragisch en hoopvol

Die twijfel doet je dan weer nadenken over de realiteit zelf. “We moeten toegeven aan onszelf dat er verschillende waarheden zijn. En misschien is de waarheid waar ik aan vasthoud ook niet zo absoluut,” aldus Herremans. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet