De Ochtend
We moeten allemaal een beetje een IT’er worden: "Zorgen dat Vlaanderen de boot niet mist"
wo 4 jul. - 5:29
De Vlaamse sociale partners zijn gealarmeerd door de terugval van ons land op de Europese ranglijst voor digitale economie en maatschappij. In 2016 stonden we nog op nummer 5, nu zijn we weggezakt naar nummer 8. En dat komt vooral omdat de andere landen sneller vooruitgaan, zegt de SERV.
Vlaanderen moet een versnelling hoger
Vlaanderen moet dringend een versnelling hoger schakelen, vindt de SERV. Onderwijs, arbeidsmarkt en economie moeten zich sneller aanpassen aan de digitalisering van onze maatschappij en zelf ook de ontwikkelingen mee sturen.
SERV-voorzitter Hans Maertens ziet daar een rol weggelegd voor de Vlaamse minister-president. Die zou in de toekomst de digitale agenda die nodig is voor alle beleidsdomeinen, kunnen coördineren en zo de versnelling een boost geven.
Iedereen mee op de digitale trein
Het is belangrijk dat iedereen mee is, beklemtoont de ondervoorzitter van de SERV, Caroline Copers, want anders creëeren we nieuwe ongelijkheden. En dus moeten we een hele tand bijsteken om mensen bij te scholen in ICT.
Te beginnen met onze schoolgaande jeugd. Die moet niet alleen Word en Excell leren op school, maar vooral ook leren programmeren en inzicht verwerven in veiligheid-en privacyrisico's van het internet.
Digitalisering gaat razendsnel
Want in bijna elke sector zet de digitalisering zich razendsnel door, zegt Copers. "Denk maar aan een garagist. Die moet nu heel wat afweten van elektronica en digitale specifieke kenmerken van de verschillende automerken".
"Of denk aan een bouwvakker die vandaag een passiefhuis moet bouwen. Die heeft een heel ander soort kennis van materialen en domotica nodig dan nu het geval is."
Maar om de leerlingen digitaal vaardig te maken, moeten ook hun leerkrachten mee zijn. En daar ligt nog een grote uitdaging. Laat leerkrachten bijvoorbeeld in een IT-bedrijf leren omgaan met de modernste technieken, beveelt de SERV aan.
Maar ook bedrijven moeten hun eigen werknemers aansporen om zich om en bij te scholen tot ICT-specialisten. Want buiten het bedrijf zijn ze bijna niet meer te vinden. Maar dat alles vergt wel een grote mentale omslag, erkent de SERV. Want nu vindt nog niet de helft van de Vlamingen het nodig om een bijscholing te volgen nadat ze zijn gestart met werken.
Beluister het interview met Hans Maertens in 'De Ochtend':
Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'