Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

“We moeten het eten van insecten echt promoten”

vr 11 jan. - 9:07

Een kleine snack tussendoor hoeft natuurlijk niet ongezond te zijn. De Brusselse start-up Kriket ontwikkelde een reep die onder andere krekels bevat. “En dat is een goede zaak”, zegt professor Christine Breynaert. "Maar er zijn gevaren."
j

“We moeten in de toekomst sowieso andere eiwitbronnen zoeken”, zegt Breynaert, die interniste is aan het UZ in Gasthuisberg. “En het voordeel van insecten is dat er veel minder water en plaats nodig hebben om te groeien. Er is ook minder CO2-productie als je insecten kweekt. We moeten het eten van insecten echt promoten.”

Toch pleit Breynaert ook voor voorzichtigheid, want aan insecten eten zijn er ook gevaren verbonden. Als allergologe ziet Breynaert dat sommige mensen met een schaaldierenallergie een zware allergische reactie kunnen opdoen als ze insecten eten. “Die gaat dan gepaard met dikke lippen, dikke keel, astmaopstoot, braken, diarree, enzovoort. De meeste mensen weten wel dat dat ze die allergie hebben, maar het probleem is dat ze niet altijd weten dat er insecten verwerkt zitten in hun voedsel. Daar waarschuwen we onze patiënten vaak voor.”

Geen testen

“Ik ben zelf ook voorstander van nieuwe voedselbronnen, maar ons probleem is dat we de allergieën daarop niet kunnen diagnosticeren. Er zijn geen beschikbare bloed- en huidtesten van de verschillende insecten. Daar gebeurt wel onderzoek naar. Maar in België hebben we nog een grote weg af te leggen op vlak van onderzoek naar allergieën.”

Herbeluister het interview met Christine Breynaert

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet