Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

We staan voor de warmste week van 2022, waarschuwt het KMI over voorspelde hittegolf

ma 8 aug. - 4:34

De komende week zal de warmste worden van 2022. Dat zegt David Dehenauw van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) over de voorspelde hittegolf. Van woensdag 10 augustus tot en met maandag 15 augustus geldt code oranje voor hitte.
Heet

De komende dagen krijgen we temperaturen hoger dan 25 graden, vanaf woensdag bereiken de maxima 30 graden en meer. Die hitte zal een tijd aanhouden.

"We staan sowieso voor de warmste week van 2022", zegt David Dehenauw van het KMI. "De temperaturen zullen 30 graden en meer bereiken tussen woensdag en maandag. Daarna lijkt het wat koeler te worden, maar niet koud, met zo'n 25 graden."

Het KMI heeft nu al code geel afgekondigd voor hitte. Van woensdag tot en met maandag wordt dat code oranje. "Het is raadzaam om extra aandacht te hebben voor kwetsbare personen, geen vuur te maken in de natuur en dieren van voldoende beschutting en drinkwater te voorzien", zegt Dehenauw.

De komende week wordt bovendien kurkdroog, wat de aanhoudende droogte nog zal verergeren. In de week daarna zal het mogelijk wel wat regenen. Al is Dehenauw niet optimistisch. "Het zal sowieso niet voldoende zijn."

In de aanloop naar de hittegolf is gisteren de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan geactiveerd door het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid. Het algemene advies luidt: drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. "Maar we vragen ook uitdrukkelijk om zorg te dragen voor anderen. Hou kinderen in de gaten, ga langs bij oudere mensen of mensen die er alleen voor staan. Drinken zij voldoende? Is hun kledij aangepast aan de warmte? Hebben zij een koele plek om te rusten?", zegt woordvoerder Ria Vandenreyt.

Gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen die werken met kwetsbare groepen, krijgen de vraag om maatregelen te nemen tegen de warmte. De tips en aanbevelingen van Zorg en Gezondheid zijn te vinden op de site www.warmedagen.be.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet