Nieuwe Feiten
We wennen maar beter aan hooikoorts in de winter
di 26 feb. - 10:59
Ook last van niezen? Een lopende neus? Pijnlijke ogen? Misschien is het geen verkoudheid, maar hooikoorts.
“Het is een heel bijzonder jaar. Op dit moment hebben we hele hoge concentraties pollen in de lucht, en dat heeft alles te maken met die hele hoge temperaturen voor de tijd van het jaar” bevestigt bioloog Arnold van Vliet (Universiteit Wageningen) in ‘Nieuwe Feiten’. Op Kerstmis was dat trouwens ook al zo: “Heel veel mensen hebben dat niet doorgehad. Ze dachten ‘ik ben verkouden’, maar bij het pollenmeetstation van het Leids Universitair Medisch Centrum hadden we toen al bijna 300 (elzen)pollen per kubieke meter lucht.”
Van Vliet: “We zien in onze contreien dat de temperatuur eigenlijk al sinds 1988 flink aan het oplopen is, en de natuur reageert daarop door steeds vroeger in bloei te komen. We zien dat die extremen steeds extremer worden.”
Als je naar de natuur kijkt, zie je dus opeens vlinders die je normaal gezien niet zo vroeg in het jaar kan waarnemen. Ook de bloei van planten en bomen verloopt anders.
"Huisartsen zijn zich er niet allemaal even bewust van"
Probleem is natuurlijk ook dat heel wat mensen niet beseffen dat ze kampen met hooikoorts:
“Mensen hebben niet door van welke boomsoorten ze last hebben, dus is het moeilijk om erop voorbereid te zijn" zegt Arnold van Vliet. "Maar ook de huisartsen zijn zich er niet allemaal even bewust van dat je ook in het midden van de winter flink wat pollen, en dus ook hooikoortsklachten, kan hebben.”