Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

"We zaten tijdens de ceremonie met mondmaskers op en handgel in de hand"

wo 25 mrt. - 9:44

Kathleen verloor vorige week haar vader, en moest afscheid van hem nemen in beperkte kring, door de corona-maatregelen. In 'We Zullen Doorgaan' vroeg ze 'Het Dorp' van Wim Sonneveld voor haar vader aan. Wat een ontroerend moment. En wat een ontroerende getuigenis.
Afscheid nemen in corona-tijden.

Kathleen moest vorige week afscheid nemen van haar vader.  En dat is in deze tijden, waarin je je elkaar niet meer mag vastpakken, extra moeilijk. Gelukkig, vertelt ze, mochten zij en haar broers en zus, toch nog afscheid nemen van hun vader toen hij in het ziekenhuis lag. "We zijn er erg dankbaar voor dat we toch nog binnenmochten."

Dat het virus een impact heeft op zovele dingen, bleek nu det te meer: "Ik heb zelf enkele symptomen van corona, dus mocht ik nie tmee naar de begrafenisondernemer. Je beleeft het allemaal meer vanop afstand." Toch wil Kathleen niet te veel stilstaan bij alles wat niét kan: "Ik ben dankbaar voor alles wat wel kan, anders verlies je toch je energie aan dingen die er niet toe doen op dit moment."

Ik ben dankbaar voor alles wat wel kan, anders verlies je toch je energie aan dingen die er niet toe doen op dit moment.

Ceremonie in kleine kring

De familie heeft toch een ceremonie kunnen houden om afscheid te nemen van hun vader. Enkel de dichte familie mocht daarbij aanwezig zijn. "Het was in een kerk, omdat daar veel plaats is. We besloten wel per gezin bij mekaar te zitten, maar met genoeg afstand tussen mekaar. En: met een mondmasker op en handgel in onze handen."

In zo'n trieste periode willen je vrienden je natuurlijk ook steunen. Kathleen had via Whatsapp gevraagd of haar vrienden op het moment van de ceremonie even aan hen wilden denken, en of ze misschien op dat moment een kaarsje wilden branden. "Toen we buitenkwamen uit de kerk, keek ik op mijn gsm, en ik vond het fantastisch om te zien dat Whatsapp vól stond met foto's van kaarsjes. Ik voelde me zó gedragen toen." Of hoe sociale media op zulke momenten toch kan helpen. "Ik ben de eerste om tegen de kinderen te zeggen dat ze niet te veel op hun schermpjes mogen zitten, maar in deze tijd laat ik hem zelf niet los!"

Ik ben de eerste om tegen de kinderen te zeggen dat ze niet te veel op hun schermpjes mogen zitten, maar in deze tijd laat ik hem zelf niet los!

Het Dorp

Om haar vader te eren, wilde Kathleen heel graag 'Het Dorp' van Wim Sonneveld horen in 'We zullen doorgaan'. "Het lied geeft weer: dit is waar ik vandaan kom, wie ik ben. En dat was belangrijk voor mijn vader. Zijn leuze was dan ook: vergeet nooit waar je vandaan komt en verlies niet uit het hoog waar je heen gaat." 

Vergeet nooit waar je vandaan komt en verlies niet uit het hoog waar je heen gaat.

Beluister het gesprek met Kathleen via Radio 1 Select (Je vindt er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet