Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

"Weeswegen": niemand wil ze, niemand onderhoudt ze

ma 12 jun. - 5:27

Zeven wegen in Vlaanderen, in totaal 22 km, liggen er verwaarloosd bij omdat niemand ze wil. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het zijn de laatste restanten van de oude provinciewegen, die acht jaar geleden zijn die toegewezen aan ofwel de gemeente of het Vlaams Gewest. Maar over zeven stukken provincieweg viel nooit een beslissing.
"Weeswegen": niemand wil ze, niemand onderhoudt ze

Het gaat om wegen in Avelgem, Maldegem, Zedelgem, Ieper, Ronse, Kruishoutem en Hemiksem. Omdat niemand ervoor wil betalen, wordt de weg niet onderhouden, het groen in de berm niet gesnoeid en in de winter wordt er amper gestrooid.

"Totaal debiel", zegt de Avelgemse burgemeester Lieven Vantieghem (CD&V) over de kwestie. Hij heeft zelf een 'weesweg' in zijn gemeente en hoopt dat Vlaanderen de bovenlokale wegen met veel passage wil toevoegen aan het eigen wegennetwerk. Over de zeven stukjes werd nooit beslist wie ervoor bevoegd is. Burgers klagen er ondertussen wel over bij hun burgemeester.

Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA, foto boven) is duidelijk in zijn antwoord. "Die gemeenten zijn pertinent blijven weigeren die stukken over te nemen", zegt hij. "Terwijl het duidelijk lokale wegen zijn. Punt. Het zou idioot zijn die in handen van de Vlaamse overheid te leggen." Weyts beseft wel dat de situatie niet houdbaar is. "We voeren nog besprekingen met de gemeentebesturen."

 
 
 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet