Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Weinig animo in Kamer over energieakkoord federale regering, ook binnen meerderheid: "Taak volbracht? Absoluut niet"

do 3 feb. - 3:40

Het akkoord dat de federale regering heeft bereikt om de hoge energiefacturen te temperen krijgt veel kritiek in de Kamer. Vooral de oppositiepartijen halen zwaar uit, maar ook in de rangen van de meerderheid is er weinig enthousiasme omdat er nog geen structurele oplossing is om gas en elektriciteit betaalbaar te houden.
Alexander De Croo

Zowel CD&V, Vooruit, PS en Groen blijven daarop hameren. Eigenlijk lijken alleen de liberale coalitiepartijen tevreden. Premier Alexander De Croo (Open VLD) verdedigt het akkoord en wijst op het grotere koopkrachtplaatje, waarin onder meer ook de loonindexering een rol speelt.

Na weken gepalaver en proefballonnetjes oplaten heeft de federale regering begin deze week eindelijk een akkoord bereikt om de torenhoge energiefacturen wat te milderen voor de mensen. De voorbije dagen kwam er al kritiek uit verschillende hoeken onder noemer "too little too late", en dat was vanmiddag in de Kamer eigenlijk niet anders. Dat er vanuit de oppositie felle kritiek komt, was verwacht. Maar ook binnen de Vivaldi-coalitie lopen de reacties niet over van enthousiasme.

"De echte Vivaldi had zijn seizoenen op een rijtje", sneert Peter Mertens (PVDA). "Maar u gaat maatregelen nemen in de lente voor elektriciteit, terwijl in de winter de gasprijzen door het dak gaan." Voor Mertens bestaat daarvoor maar één woord: "boerenbedrog". De PVDA blijft ijveren voor een btw-verlaging op elektriciteit én gas en begrijpt niet dat de regering alleen maar de btw op elektriciteit tijdelijk verlaagt.

Ook Vlaams Belang vindt het akkoord maar niks. Fractieleider Barbara Pas heeft het over "halve tijdelijke maatregelen". "Het gekibbel om tot die maatregelen te komen duurde langer dan de maatregelen zullen gelden." Pas wrijft de regering aan dat scholen, gemeenten, bewoners in woonzorgcentra en bewoners van appartementsgebouwen met één teller in de kou blijven staat voor de verwarmingspremie van 100 euro.

"U geeft een sinterklaascadeautje van 100 euro per gezin", sneert Jean-Marie Dedecker. "Dat is zakgeld voor de rijken en een aalmoes voor de armen en de middenklasse."

"Voor wie op aardgas stookt, is dit een druppel op een hete plaat", vindt Ben Wollants (N-VA). "Is dit het akkoord waarop iedereen heeft gewacht?"

Ook DéFI-voorzitter François De Smet vindt de verwarmingspremie van 100 euro maar een mager beestje. "U had meer kunnen geven aan wie het nodig heeft via meer doelgerichte maatregelen", vindt hij.

Opvallend is dat het energieakkoord niet bij alle meerderheidspartijen een staande ovatie krijgt. Fractieleider Melissa Depraetere (Vooruit), die vorige week nog de hoop uitsprak dat er deze week eindelijk een akkoord zou komen, is opgelucht. "Maar voor onze fractie had het wat meer mogen zijn. Voor wat een structurele oplossing betreft, blijven wij een beetje op onze honger zitten." En die structurele oplossing moet er voor haar ook wel komen.

Ook Malik Ben Achour (PS) houdt vol dat maatregelen op lange termijn nodig zijn.

CD&V zit op dezelfde lijn. "Is de taak volbracht? Absoluut niet", laat Leen Dierick horen. "Voor ons is het een eerste stap, maar het mag zeker en vast niet de laatste stap zijn." Het was overigens haar partijgenoot minister van Financiën Vincent Van Peteghem die vorige maand het dossier over een btw-verlaging voor gas en elektriciteit op de regeringstafel heeft gelegd.

Van Peteghem heeft samen met minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) een voorstel voor een slimme btw-verlaging gekoppeld aan een modulair accijnssysteem uitgewerkt, maar niet alle geesten in de federale regering zijn daarvoor gerijpt. "Het had voor ons ook meer mogen zijn", geeft fractieleider Wouter De Vriendt (Groen) toe. "Het werk is voor ons niet af." De Vriendt verdedigt het bereikte akkoord met tijdelijke maatregelen wel als "een eerbaar compromis".

Eigenlijk zijn het alleen de liberalen van de MR en Open VLD die het energieakkoord voluit steunen. "De muziek van extreemlinks en extreemrechts bespeelt dezelfde snaren van het populisme, met eenvoudige slogans en woordspelingen", wimpelt Christian Leysen (Open VLD) de kritiek van de oppositie weg. Volgens hem heeft de regering haar verantwoordelijkheid genomen om de energiefactuur te verlichten mét aandacht voor de begroting.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) verdedigt het bereikte akkoord en schetst het grotere plaatje van de koopkracht.

"Het is te gemakkelijk om in dit debat een soort bijziendheid te hebben waarbij men alleen kijkt naar wat er gebeurt op het vlak van energie en blind is voor alles wat daarnaast gebeurt."  De Croo wijst op een aantal andere mechanismen en maatregelen die de koopkracht doen stijgen: de koppeling van lonen en uitkeringen aan de stijgende index en de verhoging van de werkbonus en de lastenverlagingen waarover beslissingen zijn genomen.

Maar het energieakkoord zegt dus dat er nog een structurele oplossing moet komen. In dat verband roept De Croo op tot meer samenwerking, onder meer om mogelijk te maken dat meer mensen toegang krijgen tot hernieuwbare energie of in staat worden gesteld om in een geïsoleerde woning te wonen. Een boodschap voor de regionale regeringen dus, die hiervoor bevoegd zijn. In de Kamer was dit aanleiding tot een felle woordenstrijd, waarbij Vooruit en Groen de naam van bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) noemden. Dat viel dan weer in slechte aarde bij de N-VA-fractie.

Johny Van Sevenant heeft het debat gevolgd.

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet