Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

"Weinig slogans definiëren me beter dan die van Radio 1"

di 23 apr. - 16:07

Comedian Bas Birker is nogal nieuwsgierig en dat in iedere betekenis van het woord. Als hij televisie kijkt, zal het altijd een journaal of een actuaprogramma zijn. En als hij de speakers van zijn radio opengooit, zal er altijd Radio 1 uitkomen. Maar over zijn geliefde Radio 1 moet hij toch iets kwijt.
Bas Birker moet ons iets vertellen.

Liefste landgenoten,

Er zijn weinig slagzinnen die mij beter definiëren dan die van Radio 1: Altijd benieuwd. Er zijn ook weinig slogans misleidender. Ik ben namelijk nogal nieuwsgierig. De zeldzame avonden die ik thuis spendeer, wekken er meer irritatie op dan rust. Zodra het kassie voor Bassie is, kijken we namelijk alleen nog nieuws. Ik kijk naar EenVandaag op 100, zap van het VRT-journaal op 2 terug naar het NOS-journaal op 100 en voor Nieuwsuur begint op 101, zap ik naar 4 voor Terzake en De Afspraak. De afspraak blijkt trouwens dat we met teveel mensen naast elkaar de opgedrongen culturele gast negeren. Ik weet wat u denkt als ik zoiets zeg, lieve luisteraar, en u heeft gelijk. Ik ben inderdaad een klant van Telenet.

Buitenshuis is er Radio 1 voor mijn shotjes actua. Ze zijn daar immers altijd benieuwd. Tenminste, wanneer je definitie van ‘altijd’ gelijk is aan ‘tussen zes en één en tussen vier en zeven.’ Van één tot vier draait Ayco Duyster namelijk plaatjes van Father John Misty, na zeven uur draait Vanthilt praatjes over vroeger en wat tussen acht en elf het concept is wordt me zelfs via radio1.be niet duidelijk. De enige beschikbare programma-informatie zegt me dat Wonderland er niet is op Sporza-avonden. Van elf tot zes tenslotte, is er het unieke format waarin een playlist af en toe wordt onderbroken door de titel van het programma: ‘De Nacht van Radio 1’. Dat mijn honger naar nieuws niet 24 uur per dag gestild kan worden door de VRT, dat snap ik ook. Ik ben Vlaming genoeg om er geen extra belasting voor te willen betalen. Dan heb ik liever dat de E17 twee keer per week wordt heraangelegd omdat Belgisch asfalt niet tegen de kou kan.

Maar zoals in de paasvakantie een week vullen met 1000 klassiekers, dat gaat te ver. Voor fans van classics bestaat er al een zender: Nostalgie. Mensen die graag klassiek horen, kunnen terecht op Klara en voor iedereen die een hit van weleer graag afgewisseld hoort met een schlager van nu is er Radio 2. En dan is er voor de zoekende mensen nog StuBru: de zender die zo hard de weg kwijt is dat zelfs het nieuwe logo verward is. Dus herpak jezelf, Radio 1. Geef Ayco Duyster de eigen zender die ze verdient, laat Vanthilt Stubru redden, maar geef ons actualiteit in plaats van hitlijsten. Elke middag vier uur Nieuwe Feiten en elke nacht weer een minuutje langer nieuws met Chris Van Den Abeele. Begin er vannacht maar mee. Dan zal ik er morgen over zwijgen. Als ik niet vervangen ben tegen dan. Door ‘de middag van radio 1’.

Beluister het middagjournaal van Bas Birker:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet