Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Winter van

Welke bizarre instrumenten zijn dit?

wo 3 jan. - 15:19

David Poltrock ging op zoek naar liedjes waarin de gekste muziekinstrumenten te horen zijn. We lijsten er hier nog eens enkele op.
Een greep uit de instrumenten die aan bod kwamen in De Winter Van David Poltrock

Tannerin

Een klein beetje muziekgeschiedenis, dat ging gepaard met de zoektocht van David Poltrock. Hij beet zelf de spits af met een electro-theremin of tannerin. "Een instrument dat iedereen eigenlijk kent van horrorfilms."

Tesla Coil

In Thunderbolt van Björk horen we een Tesla Coil of Teslatransformator. Het apparaat zorgt niet alleen voor een speciaal geluidseffect, maar biedt meteen ook een extra lichtshow. 

Mondharp

Luisteraar Danny koos de mondharp uit. Een heel klein eenvoudig instrument. "Ik neem het zelf mee op wandelingen, dan durf ik wat tokkelen en wegmijmeren in de natuur."

Zo ziet het eruit:

En zo klinkt het gespeeld door Danny himself: 

Baldwin Harpsichord

Het is een klavecimbel, maar wat het volgens Poltrock speciaal maakt is dat het niet met microfoon kan worden opgenomen. "De meeste mensen denken dat het een slecht opgenomen klavecimbel is. Het ziet er ook fantastisch mooi uit met een plexiglas plaat bovenaan en mooie pootjes." 

Stroviol of violofoon

De naam doet het al raden: het instrument lijkt op een viool. "Een naakte viool zonder body, met trompet aan vast", omschrijft luisteraar Birgit het. Als voorbeeld koos ze voor Fawn van Tom Waits. 

Electronium

Het apparaat werd ontwikkeld door Raymond Scott. "Om te weten hoe het eruit ziet, moet je naar de Star Trek films kijken uit de jaren zestig, zoals die commandobrug zag het eruit", omschrijft Poltrock. Scott maakte vooral jingles, maar het meest opmerkelijke dat hij ermee heeft gemaakt zijn de platen die 'Soothing sounds for babies', heetten als soort relaxatiemuziek voor babies. 

Om een glimp op te vangen van het instrument: 

Daxofoon

Luisteraar Piet kwam met de Daxofoon wel met een héél opmerkelijk instrument aanzetten. Een houten lat dat met een soort strijkstok wordt bestreken. We raden je ten zeerste dit filmpje eens op te zetten:

Satonge

Last but not least was er de satonge. Hilde legt uit: "Het wordt gebruikt door Staff Benda Bilili, een Congolose band. Het instrument is een éénsnarige gitaar bestaande uit een blik en een houten boog".  Geniet mee van een repetitie van de band in Kinshasa: 

De hele muzieklijst van de uitzending vind je hier: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet