Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Het uur van de waarheid

Wereldwijd een kwart meer cyberaanvallen, zegt Microsoft: "Door AI kunnen hackers op veel grotere schaal aanvallen"

cybercriminaliteit

za 9 dec. - 10:52

Het aantal cyberaanvallen is dit jaar wereldwijd met een kwart toegenomen. Dat stelt technologiebedrijf Microsoft in zijn jaarrapport. "Via AI-tools kunnen hackers sneller en op grotere schaal te werk gaan", klinkt het.
toetsenbord

Wereldwijd zijn er dit jaar 23 procent meer cyberaanvallen geweest dan vorig jaar. Dat maakt technologiereus Microsoft bekend in hun jaarrapport over cybersecurity. "Bij een cyberaanval proberen criminelen of overheden toegang te krijgen tot een computer om zo gegevens of geld te stelen", legt Bart Asnot, cyberexpert van Microsoft België en Luxemburg, uit in de VRT NWS-podcast 'Het Uur van de Waarheid'. 

Hackers proberen vooral inloggegevens van je digitale accounts te bemachtigen. "Per seconde worden er maar liefst 4.000 aanvallen uitgevoerd", zegt Asnot. "Alle sectoren worden onder vuur genomen, van de gezondheidssector en defensie tot grote en kleine bedrijven." 

AI-tools

Die stijging is deels te wijten aan de komst en snelle groei van artificiële intelligentie (AI). "AI heeft al veel positieve evoluties met zich meegebracht, maar het versimpelt ook de werkwijze van vele hackers", zegt Asnot.

"Vroeger moest je als hacker een code kunnen programmeren. Nu bestaan er AI-tools om bijvoorbeeld phishingmails automatisch voor je te laten maken." 

Rusland, China en Noord-Korea

Naast bedrijven en burgers, zijn overheden een van de grootste doelwitten. Ook de Belgische. In oktober werden verschillende overheidswebsites, zoals die van de FOD Financiën, aangevallen. België is voor hackers een strategisch doelwit met onder andere het NAVO-hoofdkwartier in hoofdstad Brussel. 

"We zien verschillende soorten mensen en organisaties die deze aanvallen uitvoeren", zegt Asnot. "Je hebt zogenoemde lone wolfs, mensen die alleen werken en hackersprogramma's downloaden, om heel snel een gerichte aanval uit te voeren. Daarnaast heb je bendes van cybercriminelen, die soms worden aangestuurd door landen als Rusland, Noord-Korea en China."

"Zelfs een kritische uitspraak van een politicus over een ander land, kan ervoor zorgen dat er de dag erna een cyberaanval gebeurt." In maart werd Kamerlid Samuel Cogolati (Ecolo) zo in het vizier van een Chinese hackersgroep. De reden? De politicus uit al geruime tijd kritiek op de mishandeling van de Oeigoeren in het land.

Meer investeringen

Volgens Asnot hebben de Belgische overheden de afgelopen jaren al belangrijke stappen gezet om hun diensten beter te beschermen. Tegelijk kan het nog altijd beter. "Voor cyberveiligheid kan er nooit genoeg geld zijn. De samenwerking tussen publieke en private organisaties bijvoorbeeld kan nog beter. Daarnaast zijn er nog meer mensen nodig die gespecialiseerd zijn in cyberveiligheid."

Er is ook nood aan meer bewustwording bij burgers en werknemers. "Vaak wordt gezegd dat mensen de zwakste schakel zijn. Ze zouden het hackers te gemakkelijk maken door bijvoorbeeld zonder nadenken op een phishinglink te klikken. Dat is te kort door de bocht, voor mij kan de mens net de sterkste schakel zijn. Het is belangrijk dat we mensen bewuster maken van online gevaren." 

Bron: vrtnws.be en 'Het Uur van de Waarheid'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet