Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Wereldwijd meer dan 35.000 gevallen van apenpokken, 624 in ons land: "Piek lijkt bereikt"

wo 17 aug. - 21:51

Wereldwijd zijn meer dan 35.000 gevallen van apenpokken en 12 overlijdens gemeld. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In ons land zijn er intussen 624 bevestigde gevallen. "De piek lijkt bereikt", zegt Koen Blot van Sciensano voorzichtig. Maar professor infectieziekten Steven Callens vindt het te vroeg om al over een piek te spreken.
Apenpokken

Wereldwijd zijn intussen meer dan 35.000 gevallen van apenpokken uit 92 verschillende landen en gebieden gemeld. Twaalf patiënten zijn overleden. Vorige week ging het om 7.500 nieuwe gevallen. Dat is een vijfde meer dan de week voordien, toen er eveneens een stijging met een vijfde was ten opzichte van de week dáárvoor.

Bijna alle gevallen worden vastgesteld in Europa en (Noord- en Zuid-)Amerika, bij mannen die seks hebben met mannen. "Dat toont nog eens de noodzaak voor alle landen om zich met diensten en informatie specifiek te richten op die gemeenschappen", aldus de Wereldgezondheidsorganisatie tijdens een persconferentie in Genève in Zwitserland.

Afname in sommige landen

In België zijn volgens cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano tot dinsdag 624 bevestigde gevallen van apenpokken gemeld. Het gaat om 336 gevallen in Vlaanderen (54 procent), 223 in Brussel (36 procent) en 65 in Wallonië (10 procent). Vorige week waren dat nog 546 gevallen, de week voordien ging het om 482 bevestigde besmettingen.

"De piek lijkt bereikt", zegt Koen Blot van Sciensano voorzichtig. "Het aantal nieuwe gevallen lijkt te stabiliseren met ongeveer 75 nieuwe besmettingen per week. Op internationaal niveau lijkt een gelijkaardige evolutie aan de gang, in een aantal landen zien we zelfs een afname. We moeten goed in de gaten houden hoe dat zal evolueren."

Professor infectieziekten Steven Callens vindt het te vroeg om al over een piek te spreken. "Wel is het inderdaad zeer goed nieuws dat het virus zich niet sneller verspreidt, wat in mei en juni wel nog het geval was. De laatste twee weken zien we een daling in de cijfers, we hopen dat zich dat de komende weken verder gaat zetten."

Van evenementen naar privésfeer

Zo goed als alle patiënten in ons land (96 procent) vertoonden huidletsels. Ongeveer 66 procent had ook algemene symptomen zoals koorts en onwel zijn. 34 procent had opgezwollen lymfeklieren. 29 personen werden al gehospitaliseerd, maar niemand van hen kwam op een afdeling intensieve zorg terecht. Er zijn in ons land geen sterfgevallen gemeld.

Volgens Blot is er geen grote verandering in de manier waarop het virus wordt overgedragen: "In 93 procent van de gevallen gebeurt het bij seksueel contact. Wel vindt de overdracht de laatste weken vooral in de privésfeer plaats, waar het in het begin vooral gebeurde na seksueel contact tussen mensen die elkaar ontmoetten op evenementen."

Hoogste alarmniveau

De WHO activeerde op 24 juli het hoogste alarmniveau - de Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) - om de strijd tegen apenpokken op te voeren.

Niet contradictorisch met de stabiliserende cijfers, vindt professor Callens. "De terminologie in de officiële communicatie van de WHO is misschien wat scherp. Deze fase is vooral bedoeld om nationale overheden aan te zetten voldoende vaccins te voorzien, informatiecampagnes op te zetten, behandelingen af te stemmen, enzovoort. Dat is nog steeds nodig, dit is geen virus dat zomaar zal verdwijnen."

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet