Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

WHO wijst naar EK (en reizen) voor stijgend aantal coronabesmettingen: "Geen cadeau voor epidemie in Europa"

vr 2 jul. - 4:21

Het Europees kampioenschap voetbal veroorzaakt mee de stijging in het aantal coronabesmettingen die vorige week voor het eerst weer te zien was in Europa. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die waarschuwt voor een nieuwe golf. "Lokale autoriteiten moeten eventuele uitbraken goed opvolgen", klinkt het. Maar ook in reizen schuilt een risico.
Leeg voetbalstadium

Het Europees kampioenschap voetbal beleeft dit jaar een speciale editie, met matchen in elf verschillende landen. Spelers, maar zeker ook supporters, vliegen massaal heen en weer en op sommige plekken - in de stadions, maar ook in de stadscentra - is het erg druk. En dat terwijl zeker niet alle landen van het lijstje de coronasituatie in de hand hebben.

Dat laatste laat zich merken. Na het duel van de Rode Duivels tegen Finland in Sint-Petersburg in Rusland zijn volgens de Finse gezondheidsautoriteiten 300 van de in totaal 3.000 Finse supporters besmet teruggekeerd naar hun land. In Schotland zijn dan weer bijna 2.000 besmettingen te linken aan evenementen die plaatsvonden in het kader van het EK, zo zegt de Schotse gezondheidsdienst. Het merendeel reisde af naar Londen voor de wedstrijd tegen Engeland.

Die cijfers ziet de Wereldgezondheidsorganisatie niet graag. Maar ook van het Europese besmettingscijfer wordt de organisatie niet gelukkig. Dat steeg vorige week weer, nadat het tien weken op rij was gedaald.

Op een persbriefing waarschuwde de organisatie vandaag nog voor de gevolgen van het EK op het aantal besmettingen. De grootste bezorgdheid? De Indiase deltavariant, die een stuk besmettelijker is en waar ook enkel mensen met een volledige vaccinatie tegen opgewassen zouden zijn. Door het EK én door het reizen krijgt die variant meer vrij spel, zo klinkt het.

"Het EK komt er op een lastig moment in deze epidemie", zegt microbioloog Emmanuel André in 'Terzake'. "De matchen gebeuren in verschillende landen, ook waar de epidemie niet onder controle is, zoals het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Dat creëert opportuniteiten voor deze variant en zal dus wel een impact hebben." Biostatisticus Tom Wenseleers vult hem aan: "Dit is geen cadeau voor de coronasituatie in Europa."

Microbioloog Emmanuel André en biostatisticus Tom Wenseleers kijken in 'Terzake' naar de opmars van de deltavariant. Bekijk het hier:

Maar er moet niet énkel naar de wedstrijden worden gekeken, vindt Hans Kluge, Europees directeur van de WHO. "De matchen zijn in stadions buiten, waar het goed is verlucht", zegt hij in "Terzake". "Het gevaar ligt hem net waar mensen naast de stadions samenkomen." Denk aan: cafés, volle bussen of drukke fanzones. "De lokale autoriteiten moeten in staat zijn om de risico's te beperken en eventuele uitbraken op te volgen. Dat is duidelijk gelukt in Finland en Schotland. Als dat niet lukt, moet je zulke evenementen niet organiseren."

"Het gaat ook niet énkel over het EK", zegt Kluge. "We weten dat de kans op vermenigvuldigingen verhoogt op plekken waar veel mensen samenkomen. En hoe meer vermenigvuldiging, hoe meer kans op variaties. Dat geldt ook voor reizen deze zomer. Iedereen moet zélf het risico analyseren en voorzorgen nemen: mondmaskers, afstand houden, handen wassen en dichtbevolkte binnenruimtes vermijden. En los daarvan: vaccineren, vaccineren, vaccineren. België doet het goed, maar over heel Europa is er nog werk aan de winkel."

Bekijk het volledige gesprek met Hans Kluge in 'Terzake'.

Bron: vrtnws.be,  'Terzake' en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet