Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Wereld Vandaag

Wie heeft echte mummie uit Kuifje-album in zijn bezit?

wo 8 jul. - 4:42

Het Museum Kunst & Geschiedenis en dierenpark Pairi Daiza claimen allebei dat ze de mummie uit het Kuifje-album "De zeven kristallen bollen" tentoonstellen.
Mummie

"Hergé heeft zich in 1941 geïnspireerd op onze mummie die in het Museum Kunst & Geschiedenis werd tentoongesteld", zegt Bart Schouppe van het Museum Kunst & Geschiedenis. Pairi Daiza klopt zich op de borst dat hun mummie in 1978 werd tentoongesteld op een expo van de wereld van Kuifje van uitgeverij Moulinsart.

Het Museum Kunst & Geschiedenis is niet te spreken over de aankondiging van dierenpark Pairi Daiza over de tentoonstelling van de mummie die Hergé inspireerde in het Kuifje-album "De zeven kristallen bollen". "Het is jammer dat Hergé niet meer leeft, want hij is de enige die deze discussie kan beslechten", zegt Mathieu Goedefroy van Pairi Daiza.

Hergé tekende de Kuifje-strip "De zeven kristallen bollen" in 1941 voor de krant Le Soir. De mummie Rascar Capac is een van de hoofdpersonages in de strip. Gisteren kondigde dierenpark Pairi Daiza aan dat de mummie waarop Hergé zich geïnspireerd heeft, deze zomer tentoongesteld wordt in het dierenpark.

Het Museum Kunst & Geschiedenis spreekt dat tegen en claimt dat de enige echte mummie die Hergé heeft geïnspireerd in het museum in Brussel staat.

"Als je gaat kijken naar de gelijkenissen tussen Rascar Capac zoals Hergé hem oorspronkelijk heeft getekend in 1941 voor de krant Le Soir, dan is de gelijkenis nog groter met onze mummie. Als kers op de taart zijn de juwelen die de mummie draagt, dezelfde objecten die Hergé op onze tentoonstelling heeft gezien in het Museum Kunst & Geschiedenis", zegt Bart Schouppe van het Museum Kunst & Geschiedenis in "De wereld vandaag".

"Wij zijn niet de enigen die daar formeel in zijn. Ook uitgeverij Moulinsart geeft aan dat onze mummie de echte mummie van Rascar Capac is. In het Hergé-museum in Louvain-la-Neuve is er een foto te zien van onze mummie. Ook in een boek over het universum van Kuifje van Moulinsart staat onze mummie", aldus Schouppe.

Pairi Daiza weerlegt die boodschap. "In tegenstelling tot wat het Museum Kunst & Geschiedenis laat geloven, bestaat er geen enkel schriftelijk bewijs van Hergé. Wat we wel weten, is dat onze mummie de mummie was die ten tijde van het tekenen van "De zeven kristallen bollen" eigendom was van de een Brusselse graaf. Dat was een kennis van Hergé. Ons belangrijkste argument is dat de mummie die nu in Pairi Daiza staat in 1978 tentoongesteld werd in een grote expo die mee werd georganiseerd door uitgeverij Moulinsart. Dat is de studio van Hergé. In de expo werden allerlei objecten getoond die Hergé geïnspireerd hebben bij het tekenen van zijn Kuifje-albums. Hergé leefde toen nog", zegt Mathieu Goedefroy van Pairi Daiza.

Het Museum Kunst & Geschiedenis spreekt dat niet tegen, maar meldt dat de mummie die nu in Pairi Daiza staat enkel ter illustratie gebruikt werd op die expo in 1978. De echte mummie werd toen niet uitgeleend aan Moulinsart.

Honderd procent zekerheid over de mummie zal er nooit zijn. Dat beseft ook Mathieu Goedefroy van Pairi Daiza. "Ik kan alleen maar iedereen aanmoedigen om de mummies in Brussel en in Pairi Daiza een bezoek te brengen. Dan kan iedereen voor zichzelf uitmaken welke van de twee het meest gelijkt op de mummie van de Kuifje-strips. Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat deze mummies bewonderd moeten worden in plaats van het onderwerp te zijn van een discussie in de media", besluit Goedefroy.

Els Leys doet het verhaal in De wereld vandaag:

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet