Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Culture club

Wie is Pauline de Bok? Haar roman 'De poel' is kanshebber voor de Boon

za 26 feb. - 2:17

Pauline de Bok (1956) studeerde theologie en filosofie. Ze is vertaler en schrijver van literaire non-fictie, en woont afwisselend in Amsterdam en op het Oost-Duitse platteland. Haar boek 'Blankow – of het verlangen naar Heimat' werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs 2008 en verscheen in een Duitse vertaling, net als haar boek 'Buit, een jachtjaar' (2016). In 2021 verscheen 'De poel', dat boek werd genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2021 en nu dus ook voor de Boon.
Pauline de Bok

Pauline de Bok in Culture Club

Op 14 januari stelde het Radio 1-programma Culture Club de 10 genomineerde auteurs voor de Boon voor tijdens een uitzending live vanuit De Grote Post in Oostende. Presentatoren Bent Van Looy en Annelies Moons lieten de schrijvers vertellen over en voorlezen uit hun boek.

'Er zijn hier plekken waar ik nooit kom, omdat ik niet zonder vaste grond onder mijn voeten kan.' Dat is de openingszin van 'De poel'. Het boek onderzoekt het verschil tussen mensen, dieren en alle levende wezens.

Het verhaal speelt zich af in één plek: Mecklenburg, een merengebied in Duitsland. Daar komt ze al 22 jaar: in een oude koeienstal met wat grond eromheen en een waterpoel.. Ze gaat er naar toe, vol verwachting, en voor de eerste maal tijdens de winter is de poel droog gebleven. Dat verontrustte haar enorm en was zo gigantisch vreemd. Voor haar is het een symbool voor wat er aan de hand is met het klimaat ‘want uit het water komt alle leven voort’. Dat is het beginpunt van haar boek. De Bok is dochter van een veearts en in ‘De poel’ reflecteert ze over de veranderende verhouding tot de dieren, die niet altijd ten goede is.

Bekijk hieronder het interview in Culture Club:

Op VRT NU stellen alle genomineerde auteurs voor de Boon zichzelf voor. Hieronder vind je een voorsmaakje van het videoportret met Pauline de Bok.

Stem voor de Boon Publieksprijs

Lezers uit Vlaanderen en Nederland worden uitgenodigd te stemmen voor de twee publieksprijzen van de Boon die uitgereikt worden door VRT en De Standaard.

Stem voor jouw favoriet in de categorieën fictie / non-fictie en/of kinder- en jeugdliteratuur en maak kans op één van de vier weekendjes Oostende!

Wie de publieksprijs in elke categorie wint, bepaal jij dus! Opgelet: er kan maar eenmaal gestemd worden en deelnemen kan vanaf 15 januari tot en met 20 maart 2022.

Breng hier je stem uit!

Lees hier het wedstrijdreglement.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet