Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

"Wij gaan alle drie op zoek naar iets puur in de wereld"

ma 27 jun. - 14:35

De single "Wise Old Owl" van Dadawaves staat gebeiteld in de playlist van Radio1. Dadawaves, dat zijn Xander en Jasper Stockmans. En dat zijn de broers van MO-magazine-journalist Pieter Stockmans. En als je goed oplet zijn er veel gelijkenissen tussen de muziek én het journalistieke werk van de broers.
Dadawaves en Annemie

Grote broer Pieter Stockmans vindt dat "escapisme" een rode draad is in het werk van Dadawaves en in zijn eigen journalistiek werk.

wij alledrie gaan op zoek naar iets puur in de wereld, en ik merk dat in de teksten van Jasper heel veel gelijkenissen zitten met wat ik journalistiek maak

Pieter werkt voor MO-magazine en schreef samen met Montasser alde'emeh het boek "De Jihadkaravaan".

 

Er is iets in onze maatschappij dat iedereen, maar vooral jongeren, richt op prestatie, op materiële waarden. Wij gaan op zoek naar iets puur in de wereld. Veel jongeren voelen die druk om te presteren op hun schouders. En zo kan je radicalisering bij jongeren verklaren.

Jasper is psycholoog en bevestigt: 

ik herkende heel goed de gevoelens van frustratie en leegheid die beschreven werden in het boek. De zoektocht als jonge mens naar de diepere betekenis van het leven. In mijn teksten en mijn muziek zoek ik ook steeds een manier op om meer betekenis aan het leven te geven, een diepere laag.

 

hier

hier

Dadawaves bestaat een drietal jaar. Eerst had de groep een andere drummer maar toen die vertrok greep Xander zijn kans.

Ik heb mijn broer voorgesteld: zou je het niet zien zitten als ik es kwam meedrummen?

Jasper vond dat ook een leuk idee hoewel hij de gevaren kent van broers die samenspelen in een band. Hij is grote fan van The Kinks en daar stormde het vaak tussen de broertjes Davies. Ondertussen is het een zegen om als broers samen te spelen. Ze zijn perfect op elkaar ingespeeld.

Pieter Stockmans onderzoekt dus hoe jonge mensen kiezen voor terrorisme.

het zijn allemaal groepen mensen die aan de rand van de samenleving zijn beland. ze voelen zich aan de rand, de wereld draait verder zonder hen. Die jongeren worden omarmd door een andere samenleving waar ze wel omarmd worden door extremistische groeperingen die hen een thuisgevoel, respect en warmte vinden.

Hetzelfde fenomeen gebeurt volgens Pieter bij vluchtelingen: ook daar gaat het om een groep mensen die uitgespuwd en vertrappeld worden. Pieter ging een tijd leven bij Syrische vluchtelingen als onderzoek. Zo werd hij op een bepaalde manier zélf de vluchteling, onderging hij zélf de vernedering.

Bij die mensen die vertrappeld worden door de wereld vind ik de ziel en de puurheid van de wereld.

Pieter was genomineerd voor de prijs van de journalist voor de Vrede. Een ongeloofelijke eer, want Pieter ziet het als zijn taak om vrede en verdraagzaamheid te brengen door mensen meer duiding te brengen bij wat er nu fout loopt in de wereld. Hij vindt dat ook politici de taak hebben om alles goed uit te leggen.

Politici verzaken aan hun rol om de wereld uit te leggen aan de mensen. Ze leggen de wereld niet uit, ze maken mensen bang voor de wereld. En zo krijg je een Brexit. omdat de mensen angst voelen voor een wereld die op hen afkomt en die ze niet meer begrijpen.

— Pieter Stockmans

Politici hebben nooit uitgelegd dat de vluchtelingenstroom te maken heeft met oorlogen die al heel lang woeden in het Midden-Oosten. Mensen hebben het gevoel dat die gigantische vluchtelingenstroom op weg is naar het hart van Europa en zien dat als een bedreiging.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet