Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Wijn is vaak alcoholrijker dan je denkt

di 5 jan. - 10:52

Of toch alcoholrijker dan op het etiket staat aangegeven, zo blijkt uit een Amerikaanse studie.
Wijn is vaak alcoholrijker dan je denkt
Onderzoekers van de Universiteit van Californië-Davis hebben de inhoud van bijna 100.000 flessen geanalyseerd. Wat bleek? Bij meer dan de helft was het alcoholpercentage gemiddeld 0.42 % hoger dan wat de wijnmaker beweert. 
 
Dat lijkt niet zo'n heel groot verschil, maar bij individuele flessen kan dat toch flink oplopen. Chileense en Spaanse rode wijn, en Chileense en Amerikaanse witte wijn vertoonden de grootste 'foutenmarge'. 
 
Sommige wijnmakers zouden toegegeven hebben dat ze het alcoholpercentage aanpassen om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de consument. Die aanpassing gebeurt overigens in twee richtingen, wijnen met een lager dan gemiddeld alcoholpercentage krijgen een hogere cijfers op de fles.
 
Overigens is de wijn van tegenwoordig over het algemeen alcoholrijker dan vroeger. Volgens een populaire stelling is dat het gevolg van de klimaatopwarming. Maar de onderzoekers vonden nauwelijks of geen verbanden tussen klimaatmodellen en stijgende alcoholpercentages in wijn. Ze suggereren dat niet de weergoden, maar de wijnmakers hier de hand in hebben. 
 
Zou het? Is het moeilijk voor een wijnboer om het exacte alcoholpercentage te bepalen? Of misleiden ze de consument bewust? 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet