Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Ayco

Ayco

Willy Willy (59) overleden, doorgroefde gitarist van onder meer The Scabs

do 14 feb. - 12:36

Willy Lambregt (Willy Willy), onder meer bekend van The Scabs, is overleden. Nadat hij als kind een speelgoedgitaar had gekregen, liet het instrument hem niet meer los. Hij speelde akoestische en elektrische gitaar bij verschillende groepen, The Scabs vooral, maar ook Revenge, Vaya Con Dios, Arbeid Adelt en zijn eigen formaties The Voodoo Band en Willy@LaFayette. In 2018 nam hij zijn laatste cd op, "Vampire with a Tan".
Willy Willy

Willy Lambregt zag het levenslicht in Oostende, de stad van Ensor en Spilliaert, tijdens de warme zomer van 1959. Ooit volgde hij godsdienstles in dezelfde klas als Wendy Van Wanten. Op zijn 16de hield hij de school voor bekeken, en ging hij werken in een vleesfabriek. Zo had hij minder kopzorgen en meer tijd om zich helemaal aan zijn passie te wijden, de gitaar. In zijn beginjaren als muzikant was Willy Willy een punker. Arno Hintjens, ook van Oostende, droeg het TC-Matic-nummer "Willie Willie" aan hem op. Willy speelde trouwens heel eventjes mee in de clip, de man met de revolver.

Van Arbeid Adelt naar Vaya Con Dios

De eerste groep van Willy was Revenge, met wie hij 2 singles opnam. In de jaren 80 verhuisde hij van de kust naar Brussel en verving hij Luc Van Acker bij Arbeid Adelt, het vehikel van Marcel Vanthilt. Hij stond mee aan de wieg van Vaya Con Dios, met zangeres Danni Klein, en hij nam hun eerste hit op: "Friend of Mine. " Ook op "Stroom" van Marcel Vanthilt en Danni Klein is hij fors te horen.

Van punk naar rock 'n roll

Willy kwam toch maar echt tot volle muzikale ontplooiing bij de Scabs waar hij van 1985 tot 95 gitarist was en naast Guy Swinnen het tweede gezicht van de groep. Met zijn lange magere lijf, getaande huid, gegeroefde gezicht en steil overeind staande zwarte haar was hij een opvallende verschijning.

Hij loodste The Scabs van punk naar rock 'n roll, en kreeg het imago van Vlaamse Keith Richards. Op 6 cd's van The Scabs speelde hij gitaar, dus ook op de hits "Hard Times", "Don't you know", "Robbin' the liquor store", "Nothing on my radio", "Chrystal Eyes" en "She's jivin."

Vampire with a tan

Na The Scabs had hij nog 2 groepen: The Voodoo Band en Willy@LaFayette. In 2018 nam hij een laatste doorvoelde cd op: "Vampire With a Tan."

In 2019 nam Willy Willy toen hij al erg ziek, en grijsharig, nog deel aan de afscheidstournee van The Scabs, maar hij "zat" maar maximaal de helft van het concert op het podium. Willy Lambregt was een markant personage met een visie maar ook een aimabele man met een onvergetelijke kop en een eigen klank. Dat blijkt uit het verslag in "Het Journaal", waarin Willy Willy een prominente rol krijgt, terecht.

Willy Willy is het derde lid van The Scabs dat het tijdelijke voor het eeuwige ruilt. 2 bassisten zijn al overleden, Berre Bergen in 2016 en Fons Sijmons 3 jaar eerder.

In februari 2019 kregen The Scabs de Lifetime Achievement Award tijdens de uitreiking van de Mia's. Guy Swinnen en de andere Scabs gaven de bekroning aan Willy Willy.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet