Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

"Wiskunde is cruciaal, maar veel mensen beseffen het niet"

do 14 mrt. - 0:44

Vandaag is het 'Pi-dag', de dag waarop het getal Pi (3,14) wordt gevierd en wiskunde in het algemeen in de kijker wordt gezet. En dat laatste is ook nodig, want de interesse voor wiskunde is niet (meer) groot.
"Wiskunde is cruciaal, maar veel mensen beseffen het niet"

Bert Seghers is secretaris van de Jonge Academie, een interdisciplinaire en interuniversitaire ontmoetingsplaats van jonge toponderzoekers en -kunstenaars met een eigen kijk op wetenschap, maatschappij, kunst en beleid. Enkele enthousiaste wiskundigen van die Jonge Academie denken na over manieren waarop wiskunde in Vlaanderen versterkt kan worden. Ze pleiten, samen met wiskundigen van alle universiteiten, voor een breed samengesteld platform dat de hele Vlaamse wiskundige verenigt, op vlak van onderwijs, onderzoek én innovatie. Dat is belangrijk, want het loopt in Vlaanderen niet bepaald storm voor een master in de wiskunde: elk jaar studeren er slechts een honderdtal studenten af aan onze universiteiten.

Hoge nood

"En dat terwijl er een hoge nood bestaan aan gediplomeerde wiskundigen", zegt Ann Dooms, professor digitale wiskunde aan de VUB. "Wiskund heeft helaas niet echt een sexy imago en dat komt omdat veel mensen niet beseffen hoe belangrijk wiskunde is in ons leven."

"Het opstellen van de weersverwachtingen, online betalingen beveiligen, de loop van een epidemie voorspellen, ... daar komt overal wiskunde bij kijken, maar dat beseffen we dus niet altijd."

Ga jij taart eten om π-dag te vieren vandaag? 

Of kies je voor pizza?

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet