Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Witte mondmaskers van overheid worden voorlopig afgeraden en getest: gevaar kan in nanodeeltjes schuilen

do 25 feb. - 8:14

De overheid raadt aan om de witte stoffen mondmaskers die sinds juni gratis worden uitgedeeld via de apothekers voorlopig niet meer te dragen. Mogelijk bevatten de maskers schadelijke stoffen. "Het gaat over nanodeeltjes die tot die in de luchtwegen zouden kunnen doordringen", legt toxicoloog Jan Tytgat uit in 'De Ochtend'. Maar er moeten eerst metingen gebeuren om te weten of er wel een risico is voor de gezondheid.
© An Steegmans

Wie vanaf juni een gratis mondmasker van de overheid ging afhalen bij de apotheker kan dat beter even niet meer gebruiken. Dat meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). De reden is een recent advies van de Hoge Gezondheidsraad, waarin staat dat er mogelijk een gezondheidsrisico bestaat. De vorige regering bestelde naar aanleiding van de eerste coronagolf via het ministerie van Defensie miljoenen mondmaskers van het Luxemburgse bedrijf Avrox. Die werden vanaf juni gratis uitgedeeld via de apothekers.

Maar volgens een vertrouwelijk rapport van het wetenschappelijk instituut Sciensano zou blijken dat de mondmaskers mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat komt omdat ze kleine deeltjes van zilver en titaniumdioxide bevatten.

Het gaat om een voorzorgsmaatregel en mensen hoeven de maskers voorlopig ook nog niet meteen weg te gooien.

— Arne Brinckman, woordvoerder van minister Frank Vandenbroucke

De Hoge Gezondheidsraad heeft dat eerste ruwe advies van Sciensano onder de loep genomen, en komt tot de conclusie dat de mondmaskers beter even niet meer gebruikt worden, bevestigt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Er is geen bewijs van gevaar voor de volksgezondheid, benadrukt woordvoerder Arne Brinckman. "Er is momenteel geen enkel gezondheidsrisico aangetoond", klinkt het. Het gaat om een voorzorgsmaatregel en mensen hoeven de maskers voorlopig ook nog niet meteen weg te gooien. Minister Vandenbroucke heeft intussen bijkomend onderzoek gevraagd aan Sciensano en de Hoge Gezondheidsraad."

Waarin schuilt het gevaar exact?

Toxicoloog Jan Tytgat stelt in 'De Ochtend' dat meer onderzoek vereist is. "Er zit een soort coating (een laagje, red.) op de mondmaskers bestaande uit zilverionen en titaniumdioxides. De titatiumdioxide is om textiel wit te maken, de zilverionen hebben een anti-bacteriële werking. Hier is de vraag of de deeltjes loskomen, en zoja: in welke concentraties? Het gaat hier om nanodeeltjes (bijzonder kleine deeltjes) die kunnen doordringen tot de diepere luchtwegen. Je moet nu een risicoanalyse maken: is er gevaar of niet? Stel dat er een grote concentratie vrijkomt, dan kunnen ze nadelige effecten uitlokken. Bij titatiumdioxide is dat ademhalingsproblemen, en zelfs op termijn kanker."

(lees verder onder de foto)

Jan Tytgat (© Radio 1)

Jan Tytgat (© Radio 1)

"Paniek is niet nodig"

"Het probleem is dat we het gevaar momenteel niet kennnen", benadrukt Tytgat. "De maskers horen gewassen te worden en niemand weet goed of die deeltjes niet na 1 of 2 wasbeurten weg gewassen worden. Door metingen kunnen we vragen beantwoorden." Paniek is niet nodig, stelt Tytgat. "Had dit een acuut probleem geweest dan hadden we al veel meer mensen bij de huisarts gezien met allergische reacties en/of klachten over de ademhaling. En uiteraard dragen we die maskers niet dag en nacht."

Beluister het gesprek met toxicoloog Jan Tytgat via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet