Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Witte woede bracht bijna 20.000 demonstranten op de been

do 24 nov. - 16:34

De non-profitsector (welzijn, zorg en cultuur) heeft vandaag een grote betoging gehouden in Brussel. De demonstranten protesteerden onder andere tegen de besparingen en de stijgende werkdruk. De witte woede bracht bijna 20.000 op de been in hartje Brussel.
Witte woede bracht bijna 20.000 demonstranten op de been

De demonstranten protesteerden tegen de besparingen en de stijgende werkdruk. Ze willen meer ook personeel en een hoger loon. "De vakbonden dringen al maanden aan op onderhandelingen over een nieuw meerjarenakkoord voor de zorgsector", legt VRT-journalist Steven Dierckx uit. "In de eerste plaats willen ze een akkoord over meer personeel, om de hoge werkdruk te minderen."

Voor de betoging zaten de vakbonden hierover al samen met de bevoegde ministers van Werk en Volkgsezondheid, Kris Peeters (CD&V) en Maggie De Block (Open VLD), én met premier Charles Michel. Na het overleg heeft de premier de regering de opdracht gegeven om effectief een overleg op te starten.

Rimpeldagen

Daarnaast protesteerden de demonstranten tegen de plannen van minister De Block om te snoeien in de zogenaamde rimpeldagen. Dat zijn de extra verlofdagen waarop 45-plussers recht hebben in de zorgsector. Vanaf 45 jaar heeft een werknemer namelijk recht op 1 extra verlofdag per maand. Vanaf 50 jaar zijn dat 2 dagen en vanaf 55 jaar 3 dagen. De maatregel moet ervoor zorgen dat mensen langer aan het werk kunnen blijven in de zorgsector.

"Het is een absoluut foute richting die De Block inslaat met het afschaffen van de rimpeldagen", zegt Mark Selleslach van de vakbond LBC-NVK. "De arbeidsregeling die nu bestaat, is absoluut nodig. Werknemers kunnen het dankzij de rimpeldagen langer volhouden én ze zijn tevredener op het werk. Wij zullen dit afbraakscenario niet aanvaarden. De werkdrukproblematiek is daarvoor veel te acuut." Minister De Block liet vandaag weten in elk geval niet te zullen schrappen in de rimpeldagen van wie nu al ouder is dan 45.

Het volledige artikel met de reactie van de minister leest u hier.

Woonzorgcentra

Ook het personeel van de wijkgezondheidscentra kwam vandaag op straat. In ons land zijn er 150 van die centra waar wijkbewoners terechtkunnen voor eenvoudige gezondheidszorg. Ze betalen geen remgeld omdat alles automatisch geregeld wordt via het ziekenfonds. Door mogelijke besparingen zouden er geen nieuwe centra meer kunnen bijkomen en de bestaande zouden wellicht een patiëntenstop moeten doorvoeren.

Ook voor de wijkgezondheidscentra had De Block deze morgen echter positief nieuws. Ze plant de budgetten te blijven verhogen, maar zal ook een audit doorvoeren om te zien of de middelen optimaal worden gebruikt.

Manifestatie

"De christelijke vakbond is met 16.000 manifestanten aanwezig in Brussel", zei Fatiha Dahmani van LBC-NVK vanochtend. De liberale vakbond schat dat zij met 1.000 militanten aanwezig waren. Van de socialistische vakbond zijn er geen cijfers.

De betogers verzamelden om 9.30 uur aan het Brusselse Noordstation. Van daaruit ging het via de Kleine Ring tussen Rogier en Madou, en dan via de Congresstraat en de Koninginnelaan richting Albertinaplein, vlak bij het Centraal station, waar de demonstratie rond 15 uur werd ontbonden. De politie van Brussel heeft een 400-tal agenten ingezet om alles in goede banen te leiden.

In ziekenhuizen, woonzorgcentra en cultuurcentra was er een minimumdienstverlening waardoor in uiterste nood kon worden personeel opgevorderd.

Bron: deredactie.be

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet