Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Witte woensdag?

ma 18 apr. - 6:04

Bij het doornemen van The Guardian is ons wereldbeeld weer danig dooreengeschud. Blijkt dat christenen het Laatste Avondmaal - aka Witte Donderdag - al eeuwen en eeuwen een dag te vroeg vieren. Dat is toch de interessante en onderbouwde stelling van een Britse professor.

Wat wil het geval? Colin J. Humphrey, professor materiaalkunde aan de Universiteit van Cambridge, heeft een boek geschreven over het Laatste Avondmaal: The Mystery of the Last Supper, Reconstructing the Final Days of Jesus (dat u hier gedeeltelijk online kan inkijken). Het was 'm opgevallen dat in de Bijbel nogal wat tegenstrijdigheden staan over de datering van het Laatste Avondmaal, de kruisdood en de wederopstanding.


Bij Lucas, Marcus en Mattheus valt de verrijzenis van Jezus samen het Joodse paasfeest, bij Johannes is dat een dag eerder. Dat is vreemd, betoogt de professor, want Joodse auteurs maken toch geen fouten als om Pesach gaat, het hoogtepunt van het Joodse religieuze jaar? Bovendien mocht het Sanhedrin (joods gerechtshof) niet samenkomen op woensdagavond tijdens de heilige week.

Het wordt helemaal ingewikkeld als de professor er ook nog een alternatieve kalender van de Essenen en een Egyptische kalender bijhaalt. Die laatste zouden Jezus en zijn volgelingen ('outsiders en intellectuele rebellen') gebruikt hebben omdat Jezus zich identificeerde met Moses.

De KU Leuven heeft geen helpdesk religieuze aangelegenheden, maar gelukkig wel professoren kerkgeschiedenis.

Lees en beluister ook:

Wat stond er op tafel tijdens het Laatste Avondmaal?


Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet