Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Wolven op het ruiterpad

za 14 mei - 0:35

Wolven op het ruiterpad, Tijs Goldschmidt

Tijs Goldschmidt is bioloog en maakte eind vorige eeuw naam met zijn boek Darwins hofvijver. Dat ging over het Victoriameer op de grens van Tanzania, Oeganda en Kenia, waar hij jarenlang onderzoek heeft gedaan naar de nijlbaars.

De nijlbaars leeft in het Victoriameer, maar hoort er niet thuis. Hij werd er uitgezet. Nijlbaarzen planten zich vlot voort, groeien snel, worden reusachtig groot, en zijn dus een zegen voor de visserij. Maar de nijlbaars is behalve winstgevend ook roofzuchtig. Zijn introductie is een ramp gebleken voor het ecosysteem van het meer.

Die nijlbaars in het Victoriameer is wat men noemt een invasieve exoot. En zulke exoten zijn Tijs Goldschmidt tot vandaag blijven interesseren. Dat blijkt in zijn nieuwe boek: Wolven op het ruiterpad, een essaybundel waarin het ondermeer over exoten gaat.

Is de wolf in Vlaanderen en Nederland een exoot? Nee, de wolf is een terugkeerder. Is het coronavirus een exoot? Ik denk het wel, maar ik ben geen bioloog. Ik kan het zaterdag aan Tijs Goldschmidt vragen want hij zal aan de Interne Keukentafel zitten.

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet