Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

Woorden van het jaar: van opstand tot staartje

ma 16 dec. - 3:08

Tot vandaag kon je stemmen op Van Dale’s Woord van het Jaar. Bij de genomineerden vooral nieuwe woorden zoals ‘jagger’: dat woord bedacht ons middagprogramma Nieuwe Feiten voor een 'actieve oudere' medemens. Maar wij met De Wereld van Sofie verzamelen ook woorden van het jaar. Dat zijn geen nieuwe woorden, maar wel woorden die 2019 heel erg typeren. Die iets zeggen over het jaar waarin we geleefd hebben.
Thunberg

Voor Marc Van de Looverbosch is 2019 het jaar waarin hij afzwaait als Wetstraatjournalist. Vóór hij echt weg is, overloopt hij de woorden van het politieke jaar 2019.  Van matekes tot yogasnuivers.

Voor Amerikacorrespondent Björn Soenens is het woord van het jaar een woord dat hij zelf bedacht heeft: ‘hysteriejournalistiek’. Hij legt uit wat hij daarmee bedoelt, en pleit zelf voor 'perspectiefjournalistiek'.

Ook het kinder- en het tienerwoord van het jaar worden verkozen. Karrewiet-anker Mariam El Mandoudi overloopt de genomineerden, zo kom je te weten wat oa ‘sksksk’ en ‘hayek!’ betekenen. En ze heeft ook een eigen woord van het jaar: ‘challas’, een term uit de hiphop.

Ook hoor je de woorden van filosofen Ignaas Devisch ('schaamte') en Tinneke Beeckman ('staartje'), KVS-directeur Michael De Cock ('opstand') en klimaatwetenschapper Valerie Trouet  ('wereldleidsters').

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet