Interne Keuken
Word je van boeken lezen een beter mens?
vr 22 okt. - 10:00

In 2012 veroordeelde een politierechter een wegpiraat tot het lezen van de roman ‘Tonio’ van A.F.Th. van der Heijden over het verlies van zijn zoon na een verkeersongeval. In Turkije werd een man die iemand had aangevallen veroordeeld tot het wekelijks lezen en samenvatten van een boek en in Amerika dwong een rechter vijf tieners tot het lezen van een reeks literaire klassiekers nadat ze een school met swastika’s hadden beklad.
Het achterliggende idee is duidelijk: literatuur lezen is heilzaam. Het kan mensen veranderen. Wie een boek leest wordt een ander - in het beste geval: beter - mens. Maar wat verandert er dan precies?
Dat je van non-fictie lezen slimmer kan worden, daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen. We voelen het elke week gebeuren. Mochten we een geheugen hebben, we zouden De Slimste Mens kunnen winnen. Maar literatuur, wat ben je daar nu mee? Dat zijn allemaal verzinsels!
Als we dat tegen Ruth Joos zouden zeggen, ze zou ons vermoorden. Volgens ons is Ruth zo iemand die vindt dat boeken iets met een mens doen. Heel veel mensen vinden dat. Maar klopt het ook? En hoe dan?
Die vraag, daar heeft filosofe Leen Verheyen een knap boekje over geschreven. ‘Wat de lezer leert’. Sven heeft het gelezen, Koen niet. Benieuwd of je zaterdag op de radio het verschil kan horen.