Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Worden mondmaskers verplicht? En wat mag er deze zomer? Dit staat vandaag op de agenda van de Veiligheidsraad

wo 24 jun. - 9:51

De Nationale Veiligheidsraad zit opnieuw bijeen om te beslissen welke coronaregels vanaf 1 juli versoepeld kunnen worden. De Veiligheidsraad moet zijn zegen geven aan een aantal maatregelen die bij de vorige zitting van de raad in het vooruitzicht zijn gesteld. Er wordt ook al vooruitgekeken naar de heropening van de scholen in september.
© Olivier Hoslet (Belga)

Moet het dragen van mondmaskers in winkels verplicht worden of niet? Dat is een vraag waar de Veiligheidsraad een antwoord moet op geven. De experten zijn voor een verplichting, maar bij de politici lijkt het enthousiasme minder groot. De winkels zelf vragen duidelijkheid, maar het is dus afwachten of de Veiligheidsraad een eensluidende beslissing zal nemen. Wetstraatjournalist Bart Verhulst vermoedt dat de verplichting er niet zal komen.

Voorts zijn er een hele reeks aangekondigde versoepelingen die bevestigd moeten worden en waarvoor de randvoorwaarden vastgelegd moeten worden. Zo zouden culturele voorstellingen met een beperkt publiek opnieuw mogelijk worden. De bioscopen gaan weer open, maar ook hier niet op volle capaciteit.

Feestzalen zouden opnieuw de deuren mogen openen, al moet het aantal gasten in eerste instantie tot 50 worden beperkt. Ook de heropening van de pretparken is in het vooruitzicht gesteld. De sector zou graag vooraf nog enkele testdagen inleggen om de veiligheidsmaatregelen te testen en mogelijk te verfijnen.

Ook op het gebied van sport kan er waarschijnlijk weer meer. Zo gaan de zwembaden mogelijk opnieuw open en kan er gesport worden in grotere groepen tot 50 personen. Belangrijke randvoorwaarde voor het heropstarten van al deze zaken zou kunnen zijn dat er vooraf gereserveerd moet worden.

Er zijn ook sectoren die hopen op een verdere versoepeling van de regels. Zo vragen de marktkramers het afschaffen van de beperking tot 50 kramen per markt en het verbod om iets te eten of te drinken op de markt.

Onderwijs en sociale contacten

Omdat het om de laatste zitting van de Veiligheidsraad voor de grote vakantie gaat, wordt er ook al vooruitgekeken naar de heropening van de scholen in september.

Aan Vlaamse kant wordt daarover voor de middag nog overlegd. Er is sprake van het werken met vier verschillende scenario's, al naar gelang de gezondheidstoestand, die elk een kleur zouden krijgen. Ook voor de Franstalige scholen zou er voor de middelbare scholen vier scenario's worden uitgewerkt. Het kleuter- en lager onderwijs zou in ieder geval weer open gaan.

Tenslotte is er de vraag of we onze bubbel van tien mensen opnieuw mogen vergroten. Naar verluidt zal dat niet gebeuren, waarmee de raad een teken wil geven dat het virus nog niet weg is en dat we onze contacten moeten beperken. Dat, samen met het afstand houden en het regelmatig wassen van de handen, blijven de belangrijkste voorzorgsmaatregelen.

Beluister het overzicht in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet