Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Wordt het vaccin tegen het coronavirus te snel ontwikkeld? "Vaccintechnologie die reeds 10 jaar in gebruik is"

ma 31 aug. - 0:32

“Mijn tandarts wil zich in geen geval laten vaccineren tegen corona” mailde luisteraar Valerie naar ‘Nieuwe Feiten’. De man in kwestie is geen antivaxxer, maar heeft bedenkingen bij de snelheid waarmee het vaccin wordt ontwikkeld. Heeft hij een punt? Johan Van Hoof (Janssen Pharmaceutica ) benadrukt dat het gaat om een vaccintechnologie die al 10 jaar in gebruik is.
© Jonas D'Hollander (Belga)

“De procedure voor de ontwikkeling van een vaccin neemt normaal 10 jaar in beslag” mailde luisteraar Valerie naar ‘Nieuwe Feiten’. En dat is de reden waarom haar tandarts vreest dat het vaccin een grotere rampspoed zal veroorzaken dan het coronavirus zelf.

“Het is een begrijpelijke reactie, want het lijkt inderdaad een enorm contrast” reageert Johan Van Hoof, wereldwijd hoofd van 'Janssen Vaccines', in ‘Nieuwe Feiten’. Hij bevestigt daar dat het gemiddeld 10 jaar duurt om een vaccin te ontwikkelen: “Bij een HIV-vaccin zijn we begonnen met de eerste proeven in de jaren ’90, maar we zijn er nog altijd niet. Bij een rotavirus-vaccin gaan we naar 5 à 6 jaar. Het is dus erg wisselend, maar het gemiddelde is inderdaad 10 jaar.”

“Maar als we de wetenschappelijke gegevens aan de tandarts zouden kunnen voorleggen, zou hij een ander standpunt kunnen innemen” voegt hij meteen toe.

“Vaccintechnologie die reeds 10 jaar in gebruik is”

Het is trouwens niet alleen de tandarts van Valerie die zich zorgen maakt, ook epidemioloog Jaap Goudsmit is bezorgd. Hij vraagt zich af of er geen bijwerkingen zijn op lange termijn, want om dat te onderzoeken heb je veel mensen en veel tijd nodig.

“Dat is half waar, en half niet waar” reageert Johan Van Hoof. “We willen zeker geen shortcut nemen in verband met veiligheid. Op dit ogenblik bereiden we ons voor op een werkzaamheidsstudie waar 60.000 mensen gaan ingesloten worden. Daarnaast gebruiken we ook een vaccintechnologie die reeds 10 jaar in gebruik is."

We willen zeker geen shortcut nemen in verband met veiligheid.

"Meer dan 90.000 mensen zijn al gevaccineerd met een zeer gelijkaardig vaccin, en daar hebben we toch kunnen vaststellen dat er geen onverwachte nevenwerkingen zijn" zegt Van Hoof. "De klassieke nevenwerking van vaccins - zoals lokale zwelling en pijn, en je misschien de eerste 24 uur wat koortsig voelen - is bekend, maar dat kunnen we goed bestuderen. We hebben de mensen ook op langere termijn gevolgd en we hebben daar geen onverwachte nevenwerkingen gezien.”

“Meestal zal je qua veiligheid zien dat een vaccin wordt bestudeerd bij 10.000 mensen, om het risico op een bepaald neveneffect dat heel zeldzaam is, maar toch voorkomt, te gaan uitsluiten. En nu zitten we op 60.000 mensen, minstens. We doen twee studies, en in totaal gaan we zeker 90.000 mensen gevaccineerd hebben voor er daadwerkelijk een goedkeuring zou zijn. Op dat ogenblik heb je toch al een heel goed beeld van de nevenwerkingen en heb je toch al vlug 5 à 6 maanden follow-up bij deze mensen, wat je toelaat om een zekere graad van zekerheid te hebben.”

Wanneer is het vaccin klaar?

Wanneer kunnen we het vaccin van Janssen Pharmaceutica verwachten? “Als alles loopt zoals gepland, hopen we de werkzaamheidstudie nog in de loop van deze maand te starten. En dan zouden we het signaal van ‘werkzaam of niet werkzaam’ moeten kunnen oppikken voor het einde van het jaar, of meer realistisch, in het eerste kwartaal volgend jaar.” Wat trouwens niet wil zeggen dat het vaccin dan al meteen beschikbaar is bij de plaatselijke apotheker om te hoek. “Het is ook de overheid die bepaalt aan wie de eerste vaccins worden toegediend.”

Beluister het integrale gesprek met Johan Van Hoof:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet