Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Wordt Marine Le Pen de volgende Franse president?

ma 7 mrt. - 19:04

Wordt Marine Le Pen de volgende Franse president?

De Fransen kiezen pas volgend jaar een nieuwe president. Maar als er nu presidentsverkiezingen gehouden zouden worden, dan zou Marine Le Pen (foto) van het Front National (FN) de meeste stemmen behalen in de eerste ronde. Althans volgens een opiniepeiling van Le Parisien.

De dochter van FN-fondateur Jean-Marie Le Pen leidt het Front National sinds januari en zou volgens die peiling 23 procent van de stemmen halen. President Sarkozy en de socialistische kandidaat Aubry krijgen allebei 21 procent.

Le Monde verwijst naar 2002, toen Chirac Jean-Marie Le Pen in de tweede ronde versloeg met 80 procent van de stemmen. Als Marine de eerste ronde wint en Sarkozy wordt tweede, dan is de kans groot dat hij zijn ambstermijn verlengt. Want een boel tegenstanders van Sarkozy zijn nog grotere tegenstanders van Le Pen.

Maar als de populaire directeur van het IMF Dominique Strauss-Kahn (DSK)de nominatie voor de socialisten binnenhaalt, is het best mogelijk dat Sarkozy de tweede ronde niét haalt. DSK was geen optie in de peiling van Le Parisien.

Enfin, laten we eerst maar eens uitzoeken wie die Marine Le Pen is en waarvoor ze staat. Is zo een politieke kloon van vader Le Pen, of heeft ze meer dan de haarkleur gemeen met Geert Wilders?

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet