Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Wouter Beke: "Oplossing perfect mogelijk als iedereen van goede wil is"

di 11 okt. - 5:45

CD&V is de gebeten hond aan de federale onderhandelingstafel na het vertrek van vicepremier Kris Peeters. Maar voorzitter Wouter Beke blijft pleiten voor een meerwaardebelasting, "om ons niet in budgettaire avonturen te storten". Een oplossing deze week acht hij nog "perfect mogelijk, als iedereen van goede wil is".
Beke: "Oplossing perfect mogelijk als iedereen van goede wil is"
CD&V blijft op de nagel van de rechtvaardige fiscaliteit slaan. "Wij vragen een rechtvaardige en evenwichtige inspanning en dat betekent dat die verdeeld moet worden over iedereen", vat voorzitter Beke de demarche van zijn vicepremier gisteravond samen. "Dat betekent dat er ook een bijdrage moet worden geleverd door mensen met een groot vermogen."
 
De lagere vennootschapsbelasting noch de meerwaardebelasting staat in het regeerakkoord. CD&V wil naar eigen zeggen "zeker meestappen" in een lagere vennootschapsbelasting, "met lagere belastingen voor kmo's om meer jobs te creëren". "Maar dat moet wel op een juiste manier gefinancierd worden", benadruke Beke in "De Ochtend".

 

Budgettaire avonturen

En dus koppelt CD&V haar eis voor een meerwaardebelasting aan die verlaging van de vennootschapsbelasting. Ten eerste wegens die rechtvaardige fiscaliteit waarvoor de christendemocraten tegenwoordig staan. Ten tweede om te vermijden dat de regering zich "in budgettaire avonturen zou storten". "Want als we dat niet doen zullen we volgend jaar weer vaststellen dat de rekeningen niet kloppen en het gat weer groter is dan we oorspronkelijk gezien hebben."

CD&V zag haastwerk bovendien niet zitten. "Als op de avond voor de State of the Union rap rap rap gezegd moet worden dat we de vennootschapsbelasting gaan goedkeuren en de rest wel zullen zien, dan voelt iedereen aan dat dat niet klopt." Volgens Beke moet het werk daarentegen "op een ernstige manier" gebeuren. "Liever dat dan over een paar maanden vaststellen dat we ons volledig hebben vastgereden."

 

Geen drama

Maar hoe moet het nu dan voort nadat de onderhandelingen zijn afgesprongen en de beleidsverklaring is uitgesteld? Volgens Beke is een oplossing deze week nog perfect mogelijk, "als iedereen van goede wil is". Hij weigert ook van een regeringscrisis te spreken. Op de harde kritiek van de coalitiepartners op het gedrag van Peeters wil hij ook niet ingaan. "Dat is niet de essentie van de zaak." Dat de beleidsverklaring wordt uitgesteld, noemt Beke "niet elegant", "maar het is ook geen drama".

Beluister hieronder het volledige interview:

Bron © deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet