Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Wouter Lefebvre: "Vuurkorven zijn lang niet zo gezond als we denken"

za 26 dec. - 8:42

De vuurkorven vlogen de afgelopen weken de deur uit, want buiten mag er net dat tikkeltje meer dan binnenshuis. Maar de vuurkorven zijn lang niet zo gezond als we denken. Wouter Lefebvre, specialist luchtvervuiling bij het VITO, vertelt erover in 'De Ochtend'.
Vuurkorf

Je hebt er gisteren misschien zelf nog rond gestaan, de populaire vuurkorf. De verkoop van de vuurkorven heeft de afgelopen weken enorm gepiekt. Sommigen noemen het zelfs het hebbeding van het eindejaar. Dit komt omdat er buiten net dat tikkeltje meer mag. “Maar vuurkorven zijn lang niet zo gezond als we denken”, vertelt Wouter Lefebvre.

Twee aspecten

“Het probleem komt eigenlijk in twee aspecten voor”, vertelt Lefebvre. “Er komt heel veel fijnstof vrij als er hout verbrand wordt, zeker in een open omgeving als een vuurkorf. Een vuurkorf die vier uur gebruikt wordt, geeft ongeveer evenveel fijnstof als een auto die van Brussel naar Moskou rijdt en terug.”

“Het tweede aspect is dat je zelf heel dicht staat bij de bron van de vervuiling. Het fijnstof dat vrijkomt is bijzonder slecht voor onze gezondheid. Als je vlakbij een vuurkorf staat, ga je dat fijnstof sterk inademen, wat zowel op korte als lange termijn grote gevolgen kan hebben. Zo kan je ademhalingsproblemen krijgen, waardoor je sneller ziek wordt of langer ziek blijft. Op lange termijn kan je er zelfs vroegtijdig aan overlijden. In Vlaanderen sterven er jaarlijks 4800 mensen vroegtijdig door blootstelling aan fijnstof”, aldus Lefebvre.

Houd afstand van de rook en gebruik altijd onbehandeld, droog hout

Dat vuurkorven in deze periode heel populair zijn, heeft te maken met de verstrengde coronamaatregelen. We kunnen onze vrienden vaak alleen maar buiten, op een veilige afstand zien. “Ik wil absoluut niet pleiten voor een verbod op de vuurkorven. Maar het is wel belangrijk dat je weet wat de gezondheidsgevolgen kunnen zijn voor jou en je buren. Houd afstand van de rook van de vuurkorf en gebruik altijd onbehandeld, droog hout”, besluit Lefebvre.

Beluister het gesprek met Wouter Lefebvre in ‘De Ochtend’:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet